İntravasküler kateter infeksiyonları
Intravascular catheter infections
- Tez No: 118465
- Danışmanlar: PROF. DR. LATİFE MAMIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: intravasküler kateter, kateter ilişkili kan dolaşımı infeksiy onları, Intravascular catheter, catheter related bloodstream infections
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET İntravasküler kateterler günümüz tıbbında çok amaçlı olarak oldukça yaygın bir kullanım alanı bulmuşlardır. Özellikle yoğun bakımlarda sıkça kullanılan ve çok fazla manüple edilen santral kateterlerde kolonizasyon ve infeksiyon riski daha fazla gözlemlenmektedir. Bu çalışmada prospektif olarak hastanemiz yoğun bakımlarında santral kateter takılan hastalarda gelişen kateter ile ilişkili infeksiyonların sıklığı, etken mikroorganizmalar, etken mikroorganizmaların duyarlılıkları ve kateter ile ilişkili infeksiyonlardaki risk faktörlerinin saptanması amaçlanmıştır. Temmuz 2000- Temmuz 2001 tarihleri arasında infeksiyon kontrol hemşiresine haber verilen toplam 92 hastada çıkarılan/değiştirilen 1 03 santral kateter çalışmaya alındı. Yüzüç kateterin 34'ünde (%33) katetere bağlı bakteriyemi, 29'unda (%28) kateter kolonizasyonu, 2 'sinde çıkış yeri infeksiyonu ve 7 'sinde sekonder bakteriyemi saptandı. Otuzüçünde ise (%32) herhangi bir infeksiyona rastlanmadı. Katetere bağlı bakteriyemilerde izole edilen 37 mikroorganizma içinde ilk sırayı S. aureus 14 (%37) alıyordu. Bunu koagülaz negatif stafilakoklar( KNS) 9 %24 izliyordu. Gram negatif bakteriler ise (13) %35 oranında saptandı. Gram negatif organizmalar içinde Pseudomonas spp, Acinetobacter spp, ve E. coli en sık saptanan etkenlerdi. Kateter kolonizasyonu olarak düşünülen 29 atakta ise 3 1 etken saptandı. İlk sırayı %41 (13) ile KNS alırken, bunu %16 (5) ile S. aureus izliyordu. Gram negatif bakteriler ise kateter kolonizasyonunda (11) %35 oranında etken olarak izole edildi. Üretilen KNS Terde %72 oranında metisilin direnci saptanırken, S.aureus'larda bu oran % 85 idi. Kateter ile ilişkili infeksiyonlarda araştırılan risk faktörlerinden ( bölümü, eşlik eden hastalık, lümen sayısı, cinsiyet, yaş, yatış süresi, kateter kalış süresi) hiçbirinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olan kateter infeksiyonlanmn önlenmesinde ve hastanemiz yoğun bakımlarında gelişen katetere bağlı infeksiyonların ampirik tedavinin planlanmasında bu veriler yol gösterici olabilir. Bu verilerin belli aralarla gözden geçirilmesinin yararlı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Intravascular catheters are widely used in todays medicine for various reasons. Especially the central catheters used and manuplated too much in the intensive care units (ICU) have a higher risk for colonization and infection. In this prospective study we aimed to find out the frequency of the catheter related infections, the pathogen agents, antibacterial of the agents and the risk factors for the catheter related infections. 103 central venous catheters, moved out/replaced from 92 patients, which the infection control nurse is informed about are collected between July 2000-2001. In 34 ( %33) of the 103 moved out/ replaced catheters bacteriemia related to the catheter is found, while in 29 (%28) catheter colonization, in 2 exit site infection and in 7 catheters secondary bacteriemia is found. In 33 (%32) no clues for infection were found. Within the 37 organism which were isolated in catheter related bacteriemies S. aureus was the most frequent 14 (% 37) CNS was second with 9 (% 24) and gram negative bacteria were 13 (% 35). Most common gram negative organism were Pseudomonas spp, Acinetobacter spp and E.coli. There were 3 1 isolated agents in 29 catheter colonizations. CNS was first with 13 (%41), while S. aureus followed with 5 (% 16), gram negative bacteria were 11(%35). In the breeds of CNS meticiline resistance was high as % 72 while it was % 85 in S. aureus. No difference between the risk factor groups ( department, accompanying disease, numbers of the lumens, sex, age, hospitalization period, the period the catheter was in) were found. This data maybe helpful in the prevention of the catheter related infections as important causes of morbidity and mortality, and may also help to amprical treatment of these infection in the ICU's of our hospital. We also assume that this data would better be checked with some intervals.