Kan donörü askerlerde hepatit C virus antikoru (anti - HCV)'nun seroprevalansı ve anti-HCV pozitif olanlarda HCV-RNA varlığının belirlenmesi
The seroprevalence of anti-HCV among blood donor soldiers and determination of HCV RNA in anti-HCV positive soldiers
  1. Tez No: 118482
  2. Yazar: GÜLHAN SEYHUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELMA GÖKAHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kan donörü, Anti-HCV, HCV-RNA, Blood Donor, Anti-HCV, HCV-RNA
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
III ÖZET Kan donörü askerlerde Hepatit C virus antikoru ( anti-HCV )'nun seroprevalansı ve anti-HCV pozitif olanlarda HCV-RNA varlığının belirlenmesi Kan donörü askerlerde HCV seroprevalansı normal popülasyona göre yüksek bulunmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada kan donörü askerlerde anti-HCV pozitifliği ve anti-HCV pozitif olanlarda HCV-RNA varlığının araştırılması amaçlandı. Kayseri l.nci Komando Tugay Komutanlığı bünyesinde görevli, yaşları 20-22 olan 152' si acemi, 153'ü 8 aylık, 151'i 12 aylık toplam 456 asker çalışmaya dahil edildi. Anti-HCV ELISA ( Innogenetics, Belçika ) ile, HCV-RNA varlığı ise PCR ( Perkin Elmer, USA ) ile çalışıldı. Dörtyüzellialtı askerin 8 ( % 1.7 )'inde anti- HCV pozitif bulundu. Anti-HCV varlığı ile askerlik süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Anti-HCV pozitif bulunan 8 askerin 3 ( % 37.5 )'ünde düşük fitrede ELISA pozitifliği saptandı. Anti-HCV pozitif olanların hiç birinde HCV-RNA varlığına rastlanmadı. Sonuç olarak kan donörü askerlerde anti-HCV seroprevelansı % 1.7 olarak bulundu. Anti-HCV pozitif olanların hiç birinde HCV-RNA bulunamaması askerler arasında HCV infesiyonunun yaygın olmadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY The seroprevalance of anti-HCV among blood donor soldiers and determination of HCV RNA in anti-HCV positive soldiers HCV prevalance among blood donor soldiers is higher than the normal population. The aim of this study was to investigate anti-HCV positivity among blood donor soldiers and the presence of HCV-RNA in anti-HCV positive soldiers. Fourhunderd fiftysix soldiers who were attending Kayseri 1st Commando Brigade Commandership were included in this study. Soldiers' age ranges were 20-22 and 152 of them were trainees, 153 of them were short term (8 months), and 151 of them were long term(12 months) cadets. The presence of anti-HCV were investigated by ELISA (Innogenetics, Belgium). HCV RNA were determined by PCR (Perkin Elmer, USA).Anti- HCV positivity was found in 8 (1.7 % ) of 456 soldiers. In terms of statistical values, there was no relation between the presence of anti-HCV and the duration of the military service among soldiers. ELISA positivities of three ( 37.5 % ) of 8 anti-HCV positive soldiers were found as slight absorbances (titre). There was no HCV-RNA in any of the anti-HCV positive soldiers. In conclusion anti-HCV seroprevalence among blood donor soldiers were found as 1.7 %. As HCV-RNA is not found in anti-HCV positive soldiers and this shows that HCV infection is not widespread among the soldiers.