1964-2001 yıllar arasında yapılan stapedektomi ameliyat sonuçları
- Tez No: 118703
- Danışmanlar: DOÇ.DR. LEVENT SENNAROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Stapedektomi, teflon piston, odyolojik sonuçlar
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 934
Özet
IV ÖZET: Stapedektomi, otosklerozun neden olduğu işitme kaybı tedavisinde kullanılan bir ameliyat çeşididir. Bu çalışmada Hacettepe Üniversitesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Anabilim Dalında 1964-2001 yılları arasında stapedektomi ameliyatı yapılan hastaların ameliyat şekilleri, kullanılan protezler, revizyon bulguları ve odyolojik sonuçlan değerlendirilmiştir. Sonuç olarak stapedektomide teflon piston kullanımı ve pencereyi kapatmada kullanılan otojen kemik parçacıklarıyla beraber başarılı bir tedavi şeklidir. Çocuklarda stapedektomi erken dönemde, erişkinlerdeki kadar başarılıdır. Revizyon cerrahisi sonrası işitme düzeylerinin ilk operasyon kadar iyi olmayabileceği anlatılmalıdır. İleri derecede sensorinöral işitme kaybı olan hastalarda kemik iletim eşiklerinin çok düşük olması hatta ölçülememesi bile stapedektomi için kontrendikasyon oluşturmamalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRTACT: Stapedectomy is a kind of surgery for hearing loss caused by otosclerosis. In this study stapedectomy operations performed between 1964- 2001 in the department of ORL -Head and Neck Surgery Hacettepe University- Ankara were evaluated. The evaluation included; the surgical prosedures, the kind of prothesis used, findings of revision surgery and the audyologic results of the operations. As a result, the use of pistons as prothesis and the use of autogenic bone particles for closing the bone window were found to be a successful method of treatment. In children early results of the stapedectomy were found to be as successful as in adults. It shoud be understood that after revision surgery hearing levels will not give satisfactory results as the first operation. In patiens with advanced sensoryneural hearing loss stapedectomy is not a contraindication. KEY WORDS: Stapedectomy, teflon pisthon, audyologic results.