Adana il merkezinde bulunan liselerde okuyan öğrencilerde alkol ve uyuşturucu yatkınlığının araştırılması
Familiarity to alcohol and drug between the high school students in the centroom of Adana
- Tez No: 118723
- Danışmanlar: PROF.DR. NAFİZ BOZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, Alkol, Uyuşturucu, Prevalans. VIII, Adolescence, Alcohol, Drug, Prevalance. IX
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1098
Özet
ÖZET ADANA İL MERKEZİNDE BULUNAN LİSELERDE OKUYAN ÖĞRENCİLERDE ALKOL VE UYUŞTURUCU YATKINLIĞININ ARAŞTIRILMASI Adolesan dönemi sadece fiziksel değişimlerle ibaret olmayıp, duygusal, psikososyal, sosyal ve mental değişiklik ve gelişimin de olduğu bir dönemdir. Yetişkinlerde zararlı bir davranış olarak kabul edilen alkol ve uyuşturucu kullanımı adolesan döneminde de görülen riskli davranışlardandır. Bu çalışmada 1999-2000 eğitim-öğretim yılı için Adana şehir merkezinden tabakalı küme örnekleme yöntemi ile seçilen 10 lisede eğitim gören, 2352 öğrencideki alkol ve uyuşturucu kullanım yaygınlığı ve nedenlerini belirlemek amaçlanmıştır. Öğrencilerin %50,1 (1179)'i erkek, %49,9 (1173)'u kızdı ve %34,7 (815)'si lise 1, %36,6 (860)'sı lise 2 ve %28,7 (677)'si lise 3. sınıftı. Öğrencilerde ömür boyu alkol alma prevalansı %40,4'dür (Erkek: %45,0, Kadın: %35,7). Alkol kullanan öğrencilerin kullandığı içki cinsleri içerisinde en çok kullanılan biradır (%77,1). Gençleri alkol kullanmaya başlatan etkenlerden en sıklıkla görülen arkadaş çevresi (%48,2) olup, bunu %28,4 ile içkili toplantılar ve %27,2 ile sorunlardan uzaklaşma isteği takip etmektedir. Öğrencilerde alkole başlama yaşı 14,2+2,1 yıldır. Anne ve babanın eğitim düzeyi arttıkça alkol kullanma oranı artmakta ve alkole başlama yaşı küçülmektedir. Öğrencilerin ömür boyu uyuşturucu madde alma prevalansı %1,7'dir. En fazla kullanılan uyuşturucu madde esrardır. Başlama yaşı en küçük olan uyuşturucu madde uhudur (12,0+1,6 yıl). Başlama yaşı en büyük olan uyuşturucu madde ise esrardır (15,2±1,5 yıl). Uyuşturucu madde kullanan öğrencileri uyuşturucu madde kullanmaya başlatan etkenlerden en fazla görüleni arkadaş çevresi (%50,0) olup, bunu %40,0 ile sorunlardan uzaklaşma isteği takip etmektedir. Son 12 ay içerisinde okul sınırları içerisinde uyuşturucu madde teklif edilen öğrencilerin %5'i uyuşturucu kullanmaktadır. Sonuç olarak gençleri alkol ve uyuşturucudan korumak için alkol ve uyuşturucu madde kullanma nedenlerine alternatif yollar üretmek gereklidir. Onların olgun gözükmek, büyümenin verdiği sıkıntı ile başetme, gruba kabul edilme ve ebeveynden farklılığını ortaya koyma gibi kaygıları ciddiye alınmalı ve bunları aşabilecekleri sosyal fırsatlar önlerine açılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FAMILIARITY TO ALCOHOL AND DRUG BETWEEN THE HIGH SCHOOL STUDENTS IN THE CENTROOM OF ADANA Adolescence is a period which is not only characterized by physical changes but also characterized by emotional, psychosocial, social and mental changes and development. Alcohol and drug usage which is accepted as a harmful behaviour in adults, is also a risky behaviour in adolescence. It is aimed to determine the reasons and spreadness of alcohol and drug use between 2352 students of 10 high schools which are selected by using the method of stratified cluster sampling in 1999-2000 educational year in the centroom of Adana. Of all the students, 50,1% (1179) were male and 49,9% (1373) were female. 34,7% (817) of the students was attending to first term, 36,6% (860) to second term, and 28,7% (677) to third term. The prevalance of life-long alcohol use was 40,4% in the students ( 45,0% in boys and 35,7% in girls). Bear (77,1%) was the most used drink in alcohol user students. Close friendship was the first reason (48,2%) at the beginning of alcohol use. Taking place in meetings which alcohol is drunk and the desire of running away from problems are the other reasons. The age of beginning alcohol use was 14,2+2,1 years. By the increase of parent's education level, the rate of alcohol use increased and the age of beginning alcohol use decreased. The prevalence of life-long drug use was 1,7% in the students. The most used drug was cannabis. Bally has the earliest beginning age (12,0+1,6 years) in all drugs and cannabis has the latest beginning age (15,2±1,5 years). Close friendship was the first reason (50,0%). The second reason was the desire of running away from problems (40.0%). The drug use was 5% in students who are offered drug in school in last 12 month. Consequently, to protect students from alcohol and drug use, the alternative ways must be produced. The anxiety in appearing like mature, struggling against annoyance in growth, acceptance to the group, and putting forward the differences from parents are important and some social opportunities must be presented to the students to struggle against these problems.