Birinci basamakta elektronik hasta kayıtları ve sağlık hizmet profili
Electronic patient records and health care service in primary care
  1. Tez No: 118731
  2. Yazar: M. ERGÜN ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESRA SAATÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci basamak sağlık hizmetleri, elektronik hasta kaydı, ICD- 10, ICPC XI, Primary health care, electronic patient records, ICD-10, ICPC x" k^T
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 16242
Özet
ÖZET BİRİNCİ BASAMAKTA ELEKTRONİK HASTA KAYITLARI VE SAĞLIK HİZMET PROFİLİ Teknolojinin hızlı gelişmesi, dünyada bilimsel sınırların kalkması, sağlık hizmeti sunumunda ülkelerin standart bir enformasyon sistemi geliştirmesini ve uygun merkezlere bilgi akışının sağlanmasını zorunlu yapmaktadır. Türkiye'de sağlık hizmetlerinde kalitenin yükseltilmesi, hasta takiplerinin daha iyi yapılması, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti veren kurumlara, birinci basamak sağlık kurumlarında çözüm sağlanacak sorunlar nedeniyle başvuruların azaltılmasının gerekliliği bilinen bir gerçektir. Sağlık hizmetlerinde hasta memnuniyetinin arttırılması ve hasta takiplerinin daha iyi yapılabilmesi için kapsamlı ve sürekli sağlık hizmeti veren birinci basamak sağlık hizmetlerinde güçlü bir elektronik hasta kayıt sisteminin geliştirilmesi gerekmektedir. Çalışma grubu olarak Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Ticaret Odası Yalım Erez Sağlık Merkezi Aile Hekimliği Uygulama Polikliniği'ne ilk başvurusunu 24.Aralık.1998 île 31.12.1999 tarihleri arasında yapan toplam 1261 hastanın, kayıtlı dosyalarının verilerini elektronik ortamda toplayarak birinci basamak sağlık hizmet profilini belirlemeyi amaçladık. Veriler, Microsoft Access 97 ve Microsoft Excel 97 paket programlan kullanılarak analiz edildi. Araştırmaya alınan hastaların yaş ortalaması 24.74±19.89 yıl, %68'i kadın ve %32'si erkekti. Hastaların çoğunlukla bir kez başvuru yaptığı saptanmıştır. En sık yakınmanın öksürük, ateş, başağrısı olduğu, en sık konulan ilk beş tanının sırasıyla genel muayene ve inceleme, akut tonsillit, esansiyel hipertansiyon, demir eksikliği anemisi ve akut sinüzit olduğu saptanmıştır. En sık kullanılan üç ilacın nimesulid, multivitamin ve metronidazol olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTRONIC PATIENT RECORDS AND HEALTH CARE SERVİCE PROFILE İN PRİMARY CARE Development of technology very fast and removing limits need to develop a standard information system of the countries for providing health services, and need to provide to current health centers knowledge. In Turkey, it's known as a reality that rising quality in health services, caring for patient better, that decreasing of encounters to health institutions which provide the second and the third health care services because of the problems can be solve in primary health care. For increasing pleasure of the patients and caring better, it's necessary to develop a healthy medical patient record system in primary health care that aims to care for patient permanently and comprehensively. Data were collected from 1261 patients's records at electronic environment who applied in first time to Çukurova University Medicine Faculty Adana Chamber of Commerce Yalim Erez Health Center Family Medicine Outpatient Clinic between December 24,1998 and December 31, 1999. We have aimed to definite primary haelth care service profile. Data was analyzed by using MS Access 97 and MS Excel 97 packet programs. The average ages of the patients included in the study were 24.74±19.89 years, 68% female, 32% male. It has been seen that the number of patients encounters one time. It has been defined that the most common complaints of the patients is R05-Cough, R50- Fever, R51 -Headache, and first five diagnosis that was diagnosed by the family physicians are ZOO-General examination and investigation of persons without complaint or reported diagnosis, J03- Acute tonsillitis, I-lO-Essential(primary) hypertension, D50- Iron deficiency anaemia, J01- Acute sinusitis. It has been defined that the most frequently used medications that was prescribed by the family physicans are nimesulid, multivitamins, metronidazole.