Koroner bypass cerrahisi yapılan riskli hastalarda pentoksifilinin postoperatif mortalite ve morbidite üzerine etkileri
The effect of pentoxifylline on high risk coronary artery bypass patients on postoperative mortality and morbidity
- Tez No: 118749
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Interleukine, Coronary by-pass, Pentoxifyllinevn
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 731
Özet
ÖZET KORONER BY-PASS OPERASYONU YAPILAN RİSKLİ HASTALARDA PENTOKSİFİÜN'İN POSTOPERATİF MORBİDİTE VE MORTALİTE ÜZERİNE ETKİSİ Ekstrakorporeal dolaşıma bağlı ortaya çıkan komplikasyonlardan biri koagülasyon bozukluğu, artmış vasküler permeabilite, interstisyel sıvı birikimi, lökositoz ve ateşle karakterize jeneralize inflamatuar yanıt olup, bu tabloya“Postperfüzyon Sendromu”denmektedir. Özellikle ileri yaş grubundaki hastalarda ekstrakorporeal dolaşıma sekonder jeneralize inflamatuar reaksiyonun sebep olduğu morbidite ve mortalitede artış söz konusudur. Çalışmamızda ileri yaş grubundaki koroner by-pass operasyonu yapılan hastalarda Pentoksifilin uygulamasının postoperatif morbidite ve mortalite üzerine etkilerini ortaya koymayı amaçladık. Bu amaçla elektif şartlarda koroner by-pass cerrahisi uygulanacak 70 yaş ve üzeri riskli 20 olgunun 10'una anestezi indüksiyonunu takiben 5mg/kg Pentoksifilin, 3 saatte yükleme dozu yapıldı. Takibinde postoperatif 2. güne kadar 1mg/kg/h dozunda idame yapıldı. Kontrol grubuna ise aynı miktarda serum fizyolojik ile plasebo uygulandı. Anestezi indüksiyonundan sonra ( TO ), kardiyopulmoner by-pass sonrasında ( T1 ), postoperatif 5. saatte ( T2 ), postoperatif 1 . günde ( T3 ) ve postopratif 2. günde ( T4 ) alınan kan örneklerinde IL-6, IL-8, 11-10 değerlerine bakıldı. Ayrıca eş zamanlı olarak kardiak output ölçümleri yapıldı ve kaydedildi. Kardiyopulmoner by-pass'ı takiben tüm olgularda belirgin olarak sitokin düzeylerinde artış saptanmakla birlikte Pentoksifilin verilen grupta bu artışın istatistiksel olarak anlamlı ölçüde düşük kaldığı görüldü. Hemodinamik ölçümlerde ise kalp hızı ve kan basıncında anlamlı bir değişiklik saptanmaz iken Pentoksifilin verilen grupta sistemik ve pulmoner vasküler rezistansta belirgin bir azalma görülmüş olup kardiak indekste artış tespit edildi. Ayrıca Pentoksifilin verilen grupta postoperatif mekanik ventilasyon süresinin anlamlı ölçüde kısa olduğu saptandı. iv Sonuç olarak Pentoksifilin'in kardiyopulmoner by-pass uygulanan riskli hastalarda olumsuz hemodinamik etkilere yol açmadan kardiyopulmoner by- pass'a bağlı jeneralize inflamatuar reaksiyonu azaltıcı etkisi olduğu, periferik ve pulmoner vasküler sistemde olumlu regülatuar etkisi olduğu ve postoperatif dönemde solunum fonksiyonlarının düzelmesinde yararlı olduğu kanısına varıldı. Anahtar Kelimeler : İnterlökin. Koroner by-pass, Pentoksifilin. v
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECT OF PENTOXIFYLLINE ON HIGH RISK KORONERY ARTERY BYPASS PATIENTS ON POSTOPERATIVE MORTALITY AND MORBIDITYThe complications related to extracorporeal circulation are characterized with a generalized inflammatory response causing coagulation defects, increased vascular permeability, interstitial fluid accumulation, leucocytosis and fever which is known as the postperfusion syndrome. Elderly patients are especially susceptible to increased mortality and morbidity caused by extracorporeal circulation.In our study the effect of pentoxifylline on postoperative mortality and morbidity of elderly patients with increased operative risk for coronary artery disease were investigated. For this purpose 20 patients with increased operative risk who were 70 years or older were taken into the study and to 10 of the 20 patients who were candidates for elective coronary artery bypass operation 5ml/kg pentoxifylline were given in bolus three hours following anesthesia induction. Pentoxifylline was infused as 1 ml/kg per hour until the second post operative day ( Group 1 ). The remaining 10 patients constituted the control group and received saline infusions at the same amount ( Group 2 )Blood samples were taken following anesthesia induction ( TO ), at the cessation of cardiopulmonary bypass ( T1 ), on postoperative 5. hour ( T2 ), on postoperative 1. ( T3 ) and 2. ( T4 ) days and IL-6, IL-8, IL-10 were investigated. The cardiac output was measured at the same time intervals.Cytokine levels were found to be elevated following cardiopulmonary bypass in all the patients but the elevation in the group where pentoxyfilline was administered was found to be statistically significantly lower.Hemodynamic measures included the blood pressure, pulse and no significant change was noted, in the pentoxifylline group systemic vascular resistance was significantly lower and cardiac index and output were significantly higher. Postoperative weaning period was statistically significantly lower in the patients receiving pentoxifylline.VIIn conclusion pentoxifylline decreases the generalized inflammation reaction, peripheral and pulmonary vascular system regulation, and aids in the postoperative weaning without causing deleterious effects on the hemodynamics.