Koroner arter bypass cerrahisi öncesinde yapılan solunum fonksiyon testi parametrelerinin intraoperatif kan gazı değerleri ve postoperatif ekstübasyon süresi üzerine etkilerinin araştırılması
The effects of preoperative pulmonary function tests and blood gas values on the duration of postoperative follow-up in intubated state and discharging from intensive care unit in patients undergoing coronary artery bypass graft operation
  1. Tez No: 640166
  2. Yazar: NEZAHAT BAGATARHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT ERBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Solunum Fonksiyon Testi, Koroner Arter Cerrahisi, Entübe Halde Takip Süresi, Pulmonary Function Testing, Coronary Artery Bypass Surgery, Follow-up Duration in Intubated State
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Çalışmamızda; koroner arter baypass greft operasyonu geçirecek hastalarda preoperatif olarak bakılan solunum fonksiyon testlerinin ve kan gazı değerlerinin postoperatif entübe halde takip ve yoğun bakımdan çıkma sürelerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesinde Ocak 2019-Nisan 2020 yılları arasında KABG ameliyatı yapılan 80 hastayı içerecek şekilde retrospektif olarak yapıldı. Çalışma kriterlerine uygun seçilen 80 hastanın preoperatif SFT parametreleri, entübe halde takip ve yoğun bakım yatış süresi ve kan gazı değerleri bilgisayar kayıtlarından ve hasta dosyalarından toplandı. Veriler SPSS Paket Program 20.0 sürümü ile analiz edildi. Bulgular: FEV1 ile entübe halde takip süresi arasında negatif yönlü orta düzeyli anlamlı korelasyon saptandı (r:-0,267, p:0,017). FEV1 ile yoğun bakım yatış süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı (p>0,05). Diğer solunum fonksiyonu parametreleri ile entübe halde takip ve yoğun bakımdan çıkma süreleri arasında anlamlı bir bulguya rastlanılmadı. Preoperatif, intraoperatif ve postoperatif kan gazı laktat değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,0001). Preoperatif kan gazı laktat düzeyleri intraoperatif ve postoperatif kan gazı laktatına göre daha düşük bulundu. Sonuç: KABG cerrahisi geçirecek hastalara preoperatif dönemde solunum fonksiyon testleri bakılarak riskli hastalar önceden belirlenebilir. SFT değerlerinin düşük olması muhtemel postoperatif sorunlara yol açabileceği ve hastanın mortalite ve morbiditesine etki edeceği unutulmamalıdır. Bu hastalar preoperatif dönemde iyi değerlendirilip gerekli medikal tedavi ve rehabilitasyonun ardından cerrahiye hazırlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: In our study; We aimed to investigate the effects of preoperative pulmonary function tests and blood gas values on the duration of postoperative follow-up in intubated state and discharging from intensive care unit in patients undergoing coronary artery bypass graft operation. Materials and Methods: The study was conducted retrospectively to include 80 patients who underwent CABG surgery between January 2019 and April 2020 at Çanakkale Onsekiz Mart University Hospital. Preoperative PFT parameters, duration of follow-up in intubated state and intensive care unit stay and blood gas values of 80 patients selected eligible to the study criteria were collected from computer records and patient files. The data were analyzed with SPSS Package Program version 20.0. Result: : A moderately significant negative correlation was found between FEV1 and follow-up duration in intubated state (r: -0,267, p: 0.017). No statistically significant correlation was found between FEV1 and intensive care unit stay duration (p> 0.05). No significant finding was found between the other respiratory function parameters and duration of follow-up in intubated state and discharging from intensive care unit. A statistically significant difference was found between preoperative, intraoperative and postoperative blood gas lactate values (p=0.0001). Preoperative blood gas lactate levels were found lower than intraoperative and postoperative blood gas lactate levels. Conclusion: Patients undergoing CABG surgery may be examined for pulmonary function tests at the preoperative period to determine the patients under risk beforehand. It should not be forgotten that having low PFT values may cause potential postoperative problems and affect the mortality and morbidity of the patient. These patients should be evaluated well in the preoperative period and prepared for surgery after necessary medical treatment and rehabilitation.