Mukopolisakkaridoz tip IVA mutasyonlarının moleküler genetik analizi
Molecular genetic analysis of mucopolysaccaridosis type IVA mutations
- Tez No: 118830
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERAP EMRE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: MPS IVA, mutasyon, polimorfizm, SSCP, DNA dizi analizi, MPS IVA, mutation, polymorphism, SSCP, sequence analysis
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1395
Özet
IV ÖZET Terzioğlu, M., Mukopolisakkaridoz tip IV A mutasyonlarının moleküler genetik analizi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2002. Mukopolisakkaridozlar (MPS), sülfatlanmış glikozaminoglikanların lizozomlarda parçalanmasından sorumlu bir grup enzim eksikliği sonucu ortaya çıkan kalıtsal metabolik hastalıklardır. On farklı lizozomal enzimin yeraldığı bu yıkım yolunda, enzim eksikliği sonucu 10 farklı MPS tipi ortaya çıkmaktadır. Bu tiplerden MPS IVA, N-asetilgalaktozamin-6-sülfat sülfataz (GALNS) enzimi eksikliğiyle tanımlanmaktadır. Lizozomlarda keratan ve kondroitin-6-sülfat (KS ve K-6-S) yıkımından sorumlu GALNS eksikliği, bu substratların lizozomlarda birikmesine neden olmaktadır. Biriken KS ve K-6-S, özellikle kemik yapısının bozulmasına, korneal bulanıklığa, büyüme geriliğine, ve hepatomegaliye yolaçmaktadır. Bu çalışmada, 10 MPS IVA vakasının GALNS geninde, molekûler genetik analiz yöntemleriyle mutasyonlar belirlenmiştir. Toplam 14 ekzondan oluşan GALNS geni, PCR tepkimesi ile amplifiye edilmiştir. Ampüfiye edilen ekzonlar SSCP yöntemi ile incelenmiş ve yürüme kalıbında farklılık belirlenen ekzonlardaki nükleotid değişimleri sekans analizi ile belirlenmiştir. DNA dizi analizi reaksiyonu hem“reverse”hem de“forward”primerle gerçekleştirilmiştir. DNA dizi analizleri sonucu, 4 vakada (2, 3, 7 ve 8) homozigot durumda 389delG, 1 vakada (10) heterozigot durumda P179S, 2 vakada (6 ve 9) homozigot durumda 763delT, 1 vakada (4) homozigot durumda 929delG, 1 vakada (1) homozigot durumda 1232-1233insT ve 1 vakada (5) homozigot durumda Q473X mutasyonları belirlenmiştir. Bu mutasyonlardan 389delG, P179S, 763delT, 929delG ve 1232- 1233insT literatürde ilk kez bildirilmektedir. Mutasyonların allel frekansı ise; 389delG %40, 763delT %20, 929delG %10, 1232-1233insT %10, Q473X %10 ve P179S %5 olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada, ilk kez belirlenen mutasyonların, GALNS geni ile ilgili protein yapı-fonksiyon çalışmalarına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Terzioglu, M., Molecular genetic analysis of mucopolysaccharidosis type IV A mutations, Hacettepe University Institute of Health Sciences PhD Thesis in Medical Biology, Ankara, 2002. Mucopolysaccharidoses (MPSs) are a group of inherited metabolic disorders result from the deficiencies of a group of enzymes responsible for the degradation of sulphated glycosaminoglycans in lysosomes. In this degradation pathway, 10 different enzymes are involved and 10 different MPS types appeared. Among these types, the MPS IVA is defined by the deficiency of N- acetylgalactosamine-6-sulfate sulfatase (GALNS) enzyme. The deficiency of GALNS involved in the degradation of keratan sulfate (KS) and chondroitin-6- sulfate (C-6-S) in the lysosomes results in the accumulation of these substrates in the lysosomes. The accumulated KS and C-6-S causes the deformities especially in bone structure, corneal clouding, growth retardation, and hepatomegaly. In this study, 10 MPS IVA cases' GALNS genes were analyzed with molecular genetic techniques and mutations were detected. GALNS gene is composed of totally 14 exons and all exons were amplified by PCR reactions. The amplified exons were subjected to SSCP analysis and in the exons, which showed aberrant migration patterns, nucleotide changes were found by sequence analysis. Manual sequence reactions were performed by using both forward and reverse primers. As a result of sequencing analyses, 389delG mutation were found in 4 cases (2, 3, 7 and 8) in homozygous state, P179S mutation in 1 case (10) in heterozygous state, 763delT mutation in 2 cases (6 and 9) as homozygous state, 929delG mutation in 1 case (4) as homozygous state, 1232-1233insT mutation in 1 case (1) as homozygous state, and Q473X mutation in 1 case (5) as homozygous state. Among these mutations, 389delG, 763delT, 929delG, 1232-1233insT, and P179S were reported for the first time in the literature. The allelic frequencies of the mutations were found to be as follows; 389delG 40%, 763delT 20%, 929delG 10%, 1232-1233insT 10%, Q473X 10%, and P179S 5%. The mutations that are defined for the first time in this study will help for protein structure-function studies of GALNS gene.