The Effects of internet on product design
İnternetin ürün tasarımı üzerindeki etkileri
- Tez No: 118926
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ERBUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: ürün tasarımı, Internet, yeni tüketici stratejileri vı, product design, Internet, mass customization, new customer strategy IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
oz İNTERNETİN ÜRÜN TASARIMI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Tuzcu, Oytun Evren Yüksek Lisans., Endüstri Ürünleri Tasarımı bö Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çiğdem Erbuğ Ocak 2002, 122 sayfa Bu çalışma, disiplinlerarası bir yapısı olan endüstriyel tasarımı inceleyerek İnternetin ürün tasarımı üzerindeki etkileri üzerinde yoğunlaşmaktadır. internetin sosyal yaşam ve iş dünyasıyla kurduğu yakın ilişki, yeni kavramların oluşmasına neden olmaktadır. Kısa geçmişiyle İnternet; hem maddesizleşme, İnternet toplumu, e-ticaret, e-pazarlama, yeni müşteri stratejileri, e-iş gibi kavramların ortaya çıkmasını sağlayan yenilikçi bir alam oluşturmaktadır, hem de kitlesel özelleşme konusunda olduğu gibi eski düşüncelerin yeniden canlanmasını sağlamaktadır. internetin, yeni ürün ve tüketici stratejilerinin oluşmasına yol açan getirileri; ürün yaşam süreci, tasarım süreci ve tasarımcının iş tanımı üzerinden geniş bir bakış açısıyla incelenmektedir.internete bağlı ve sanal ortam ürünleri gibi yeni ürün oluşumları literatür içinde taranmakta ve iki örnek firmanın bu konuya yaklaşımları incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF ITERNET ON PRODUCT DESIGN Tuzcu, Oytun Evren M.S., Department of Industrial Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çiğdem Erbuğ January 2002, 122 pages This thesis focuses on the effects of Internet on product design. New concepts emerged with the penetration of Internet into business and social world. Internet with a short background creates a revolutionary platform, that leads to new concepts like immaterialization, internet society, e-commerce, e-marketing, new customer strategies and e-business and also rebirth of mass customization. The outcomes of the internet that lead to new product and consumer strategies are analyzed over the product life cycle, the design process the job description of the designer in a wide perspective. mThe new product capabilities like products that are to be connected to the Internet, products of the virtual media, mass customized products are analyzed within the literature and the approach of two sample firms to these topics are discussed.