Synthesis and characterization of copolymers of ethyleneterephthalate oligomers and p-acetoxybenzoic acid
Etilentereftalat oligomerleri ve p-asetoksi benzoik asit kopolimerlerinin sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 118931
  2. Yazar: CENGİZ ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYRAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Kopoliester, p-asetoksibenzoik asit, polietilentereftalat oligomer, katalizör, antimon trioksit vı, Copolyester, p-acetoxybenzoic acid, poly(ethyleneterephthalate), catalyst, antimony trioxide. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz ETİLENTEREFTALAT OLİGOMERLERİ VE p-ASETOKSİ BENZOİK ASİT KOPOLİMERLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU ATEŞ, Cengiz Yüksek Lisans, Polimer Bilim ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi Prof. Dr. Erdal BAYRAMLI Aralık 2002, 89 sayfa Konvansiyonel kompozit malzemelerin yetersizliklerini gidermek amacıyla son yıllarda moleküler kompozitler konusundaki çalışmalarda bir artış olmuştur. Sıvı kristal özellikteki polimerler ve onların konvansiyonel termoplastiklerle olan karışımları ilgi çekmiştir. Sıvı kristallerin öne çıkan özelliklerinden birisi düşük viskoziteli olmaları ve konvansiyonel termoplastik matrikslerinde bulunmaları halinde materyalin viskozitesini önemli ölçüde düşürmesidir.Bu çalışmada sert yapıda olan p-asetoksi benzoik asit ve ona göre daha esnek yapıda olan etilen tereftalat oligomerleri kullanıldı. Reaksiyonlar katalizör olarak antimon trioksit kullanılarak gerçekleştirildi. 1976' dan beri PET-PABA kopolimerleri konusunda pek çok araştırma yapılmıştır; fakat kopolimere daha rastgele bir diziliş kazandırabilecek olan etilen tereftalat oligomerleri konusunda dikkate değer bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada sentezlenen kopolimerilerin erime sıcaklıklarında dikkate değer bir azalma olurken camsı geçiş sıcaklıkları aynı kalmıştır yada artmıştır. Sentezlerde kullanılan ilave katalizör zincir yapısı içinde rastgele monomer dizilişini artırmıştır. Katı hal polimerizasyonu elde edilen kopoliesterlerin molekül ağırlıklarını vr kristal miktarlarını artırmıştır. PABA oranı % 50 ve daha fazlası olması durumunda zincir yapısı içinde PABA bloklarının oluşmasına ve sonucunda kopolimerin sıvı kristal özellik göstermesine neden olur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF COPOLYMERS OF ETHYLENETEREPHTHALATE OLIGOMERS AND p-ACETOXYBENZOIC ACID ATEŞ, Cengiz M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor Prof. Dr. Erdal BAYRAMLI December 2002, 89 pages In order to reduce the deficiencies of conventional composite materials there has been an increase in research activities in the field of molecular composites. Liquid crystalline polymers (LCPs) and their blends with conventional thermoplastics have attracted much attention. One of the outstanding properties of LCPs is that they are inherently low viscosity species, and have a significant viscosity reduction effect when present in some conventional thermoplastic matrices. mIn this study p-acetoxybenzoic acid (PABA) that has a rigid structure and poly(ethyleneterephthalate) oligomers (PETO) that is relatively more flexible, are used. Reactions are carried out in the presence of antimony trioxide as catalyst. Since 1976, there have been many studies on the subject of PET-PABA copolymers; but no significant study reported with PET oligomers, which can give more random structure to the copolymer. The copolymers produced showed a considerable reduction in the melting point while Tg values remained the same or somewhat higher. The inclusion of additional catalyst gave rise to more random monomer sequence distribution in the chain structure. Solid-state curing of the materials increased both the molecular weight and crystallinity while a liquid crystalline nematic behavior is observed for samples that contained more than 50 % the rigid component of the copolymer, namely, p-acetoxybenzoic acid.