Assessment of slope stability in Ankara clay: A case study along Ankara-Eskişehir E-90 highway
Ankara kilinde şev duraylılığının belirlenmesi: Ankara-Eskişehir E-90 kara yolu üzerinde örnek bir çalışma
  1. Tez No: 118945
  2. Yazar: MEHMET BORA TEOMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara Kili, geriye dönük analiz, makaslama dayanımı, şev duraysızlığı, Ankara clay, back analysis, shear strength, slope instability
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz ANKARA KİLİNDE ŞEV DURAYLILIĞININ BELİRLENMESİ: ANKARA-ESKİŞEHİR E90 KARAYOLU ÜZERİNDE ÖRNEK BİR ÇALIŞMA Teoman, Mehmet Bora Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tamer Topal Aralık 2002, 106 Sayfa Ankara-Eskişehir karayolu boyunca, Ankara kili içerisinde bazı şev duraysızlık problemleri mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, Ankara-Eskişehir karayolunun Hacettepe Üniversitesi Beytepe kampusu yol ayrımında oluşan üç adet heyelanı oluşturan zeminin mineralojik ve jeoteknik özelliklerini belirlemek, ve heyelanların oluşma nedeni ile mekanizmalarının incelenmesidir. Bu amaçla, saha ve laboratuvar çalışmaları ile geriye dönük ve limit denge analizleri yapılmıştır. Ayrıca, pratik ve uygun iyileştirme yöntemleri önerilmiştir. Saha gözlemlerine göre, inceleme alanındaki üç heyelan sığ ve küçük olup, dairesel kayma özelliğindedir. Heyelanlar, siltli kil içinde oluşmuştur. X-ışını difraksiyonu analizine göre, zemini kuvars, plajiyoklaz, kalsit ve kilminerallerinden; kil fraksiyonu ise genelde smektit ile az miktarda illit ve kaolinit'ten oluşturmaktadır. Konsolidasyonsuz-drenajsız (UU) ve konsolidasyonlu-drenajlı (CD) koşullarında yapılan doğrudan makaslama deneyleri ve geriye dönük analizler, artık CD makaslama dayanımı değerlerinin geriye dönük analizlerden elde edilen makaslama dayanımı parametrelerine oldukça yakın olduğunu göstermiştir. Basitleştirilmiş Bishop yöntemi kullanılarak yapılan limit denge analizleri, heyelana maruz kalan şevlerin uzun dönem için duraylılıklarının kritik olduğunu göstermiştir. Şev açısı ve şev yüksekliği için uygulanan duyarlılık analizleri, incelenen şevler için sadece şev açısının duraysızlığı önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir. Heyelanların yakınında kırılmış su borularının, kaymanın ana nedeni olduğu tesbit edilmiştir. Su borularının tamiri, heyelanların taç kısmı gerisinde yapılacak kuşaklama hendeği, hareket etmiş heyelen malzemesinin kısmen alınması ve yerine kaya blokları konması ekonomik ve pratik çözüm yöntemleri olarak düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF SLOPE STABILITY IN ANKARA CLAY: A CASE STUDY ALONG ANKARA-ESKİŞEHİR E90 HIGHWAY Teoman, Mehmet Bora M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr.Tamer Topal December 2002, 106 Pages Some slope instability problems exist in Ankara clay especially along Ankara-Eskişehir highway. The purpose of this thesis is to determine the mineralogical and geotechnical properties of soils and to investigate the causes and mechanisms of three slides along a segment of Ankara-Eskişehir E90 highway at the junction of Hacettepe University Beytepe campus road. In order to accomplish these tasks, field studies, laboratory testing, back and limit equilibrium analyses are performed. Recommendations for possible practical remedial measures are also given. Based on the field observations, three shallow and local rotational slides exist in the study area. They are formed in silty clay. XRD analysis indicates that the soil contais quartz, plagioclase, calcite and clay. The clay fraction mainly consists of smectite with some illite and kaolinite.Direct shear tests performed on the soils under unconsohdated-imdrained (UU) and consolidated-drained (CD) conditions and back analyses show that the residual CD shear strength values are quite close to the shear strength parameters found from the back analysis. Limit equilibrium analysis using Bishop's Simplified Method indicates that long term stability of especially the failed slopes is critical. Sensitivity analysis using slope angle and slope height reveals that only the slope angle has an effect on the slope instability for the investigated slopes. Broken water pipes existing near all slides are found to be the main cause of sliding. Maintenance of the water pipes, surface drainage at the crown of the slides, removal and replacement of the failed material by rock blocks are considered to be economical and practical solutions for the remediation of the slides.