Analysis of Triticum monococcum ssp. boeoticum accessions distributed over Turkey using AFLP markers and assessment of polymorphism levels of newly isolated SSR markers
Türkiye'de dağılım gösteren Triticum monococcum ssp. boeoticum alttürlerinin AFLP belirleyicisi kullanılarak genetik ilişkilendirilmesi ve yeni izole edilmiş SSR belirleyicilerinin polimorfizm seviyelerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 118951
  2. Yazar: ELİF UZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHİNUR AKKAYA, PROF.DR. MERAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Triticum monoccum ssp. boeoticum, Çoğaltılmış Parça Uzunluk Polimorfizmi (ÇPUP), Basit Dizilim Tekrarı (BDT), DNA parmak izi, ekmeklik buğday, durum buğdayı, Triticum monococcum ssp. boeoticum, Amplified Fragment Length Polymorphism (AFLP), Simple Sequence Repeats (SSR), DNA fingerprinting, bread wheat, durum wheat
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Buğday Türkiye'de en fazla üretilen ve tüketilen tahıldır. Ayrıca Türkiye'yi de içine alan bereketli hilal bölgesi buğdayın evcilleştirildiği yer olarak tahmin edilmektedir. Son yıllarda yabani Einkorn'un evcilleştiği yerin Diyarbakır olduğu moleküler belirleyicilerle gösterilmiştir. Bu tezin ilk bölümünde yabani einkorn buğdaylarının coğrafi dağılımları moleküler belirleyiciler yardımıyla genetik olarak ilişkilendirilmiştir. 22 farklı ilden toplanan 60 Triticum monococcum ssp. boeoticum örneğinin ÇPUP (Çoğaltılmış Parça Uzunluk Polimorfizm) belirleyicileri ile analizleri yapılmıştır. Bireylere, illere ve bölgelere gore bireyler ve populasyonlar arasındaki genetik uzaklık ve benzelikleri belirlenmiştir. Örnekler iki gruba ayrılmıştır. Genetik ağacın üst kısmındaki örnekler Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgelerine ait illeri, alt kısımdaki örnekler ise Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerine ait illerden toplanmış örnekleri temsil etmektedir. Bu iki ana grubun arasındaki geçiş bölgesi ise İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinden birkaç örneği içermektedir. Heterozigot verileri ile de yabani einkorn buğdaylarının doğudan batıya doğru bir dağılım gösterdiği ispatlanmıştır. Tezin ikinci kısmında ise laboratuvarımızda daha önce yapılan belirleyici geliştirme çalışmalarının devamı olarak yeni izole edilen BDT (Basit Dizilim Tekrarlan) belirleyicilerinin polimorfizm seviyeleri tespit edilmektedir. Bu belirleyicilerin PIC değerleri 11 ekmek ve 14 durum buğday varyatesinin her birinden birer fide alınarak saptanmıştır. 10 belirleyiciden 5 'inin polimorfik olduğu saptanmış, bunlardan üçünün yüksek polimorfizm düzeyi gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Wheat is the most produced and consumed grain of Turkey. Furthermore, it is suggested that including Turkey, Fertile crescent is the domestication site of wheat. In recent years, the site of Einkorn domestication had shown to be In Diyarbakır by molecular marker analysis. First part of this thesis study was focused on the geographical distribution of wild einkorn by genetic relationship analysis using molecular markers. Accessions of 60 Triticum monococcum ssp. boeoticum from 22 different cities are studied and the analysis was performed by using AFLP marker system. Genetic distance and identities among the individuals, and populations with respect to the locations and the wider regions were determined. The samples were divided into two main groups. The samples accumulated on the upper main branch belong to Marmara, Aegean and Central Anatolian Regions. The lower branch was formed with samples from the Eastern and Southeastern Anatolian regions. Few accessions from locations in Central Anatolian, Eastern and Southeastern Anatolian were accumulated in between these two major branches representing forms of transitions. The distribution of wild einkorn from east to west was supported by the heterozygosity data. The second part of the thesis was the assessment of polymorphism levels of newly isolated SSR markers as a part of an ongoing efforts in marker development studies of our laboratory. The PIC values were detected on individual seedlings of 11 bread and 14 durum wheat varieties. Out of 10 markers 5 were found to be polymorphic, of the three resulted a very high level -of polymorphism.