Reserve estimation using stochastic approach and risk analysis
Stokastik yaklaşım ve risk analizi yöntemleri ile rezerv tahmini
  1. Tez No: 118960
  2. Yazar: UMUT YÜKSELER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER OKANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stochastic Approach, Reserve Estimation, Statistics, Probability Density Functions, @Risk, Latin Hypercube Sampling, Monte Carlo Simulation. V
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
oz STOKASTİK YAKLAŞIM VE RİSK ANALİZİ YÖNTEMLERİ İLE REZERV TAHMİNİ Yükseler, Umut Yüksek Lisans: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ender Okandan Nisan 2002, 127 Sayfa Jeolojik yapı ve kuyu verilerinden elde edilen yerinde petrol tahminlerinin güvenilirliği, mevcut bilgi miktarına, uzman görüşüne ve tecrübeye dayanır. Yerinde petrol tahminleri için kullanılan önemli iki alternatif olasılık metodu vardır. Birincisi, analitik yaklaşım metotudur. İkincisi ise stokastik metotda kullanılan Monte Carlo ve Latin Hypercube yaklaşımlarıdır. Bu yaklaşımlar, dağılımlardan elde edilen değerlerin rastgele seçimleri sonunda oluşan olasılık değişkenlerin birleşimidir. Bu çalışmada, rezerv rakamları, Kazakistan'daki bir kumtaşı sahasından ve Türkiye'nin güneydoğusundaki bir kireçtaşı sahasından petrol keşfi yapılan ilk iki kuyudan elde edilen verilerle, olasılık metodları kullanılarak hesaplanmıştır. VI@Risk yazılımı kullanarak, Latin Hypercube ve Monte Carlo simulasyonları modelde uygulandı. Olasılık yoğunluk fonksiyonu, iterasyon sayısı, rastgele sayı yaratıcı önemli stokastik kavramlardır. Bir model oluştururken bu kavramlar dikkatli bir şekilde seçilir ve değerlendirilir. Ayrıca gözeneklilik ve petrol doymuşluğu arasındaki bağlantı incelenir. Çeşitli parametrelerin Latin Hypercube ve Monte Carlo simulasyonlarına etkileri, olasılık yoğunluk fonksiyonunun seçimi ve modeldeki iterasyon sayılarının analizi listelenir. Çalışmanın sonuçları arasında, iterasyon sayısı arttıkça histogramların normal dağılıma doğru yaklaştığı, artan dağılım eğrilerinin ise düzeldiği gözlemlenmiştir. Monte Carlo ve Latin Hypercube yöntemlerinin ise birbirinden farklılık gösterdiği durumlar saptanmıştır. Sıfırdan farklı bir rastgele sayı belirleyici seçildiğinde aynı iterasyon sayısında sonuçlar aynı çıkmaktadır. Önemli diğer bir sonuç ise, döngüsel grafiklerdeki parametrelerin etkilerini inceleyerek kumtaşı ve kireçtaşı rezervlerinin arasındaki farklılığın saptanmasıdır. Kumtaşı formasyonu için (1-SW), yerinde petrol ve çıkarılabilir petrol değerlerini belirlemede en etkili parametredir. Kireçtaşı formasyonunda ise gözeneklilik en etkili parametredir. Bunlara ek olarak, kumtaşı rezervinde, 2 kuyulu ve 13 kuyulu analizlerin birbirinden farkı gözlemlenmiştir. îlave 1 1 kuyunun açılması belirsizliği azaltmıştır, yerinde ve üretilebilir petrol olasılıklarında artma görülmüştür. VII
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESERVE ESTIMATION USING STOCHASTIC APPROACH AND RISK ANALYSIS Yükseler, Umut M.S., Department of Petroleum and Natural Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ender Okandan April 2002, 127 Pages The reliability of predictions of oil in place which will be produced from a geological structure is dependent on the amount of information available, coupled with judgement, expert opinion and experience. There are two alternative probabilistic methods in order to determine oil in place. The first one is deterministic approach where variables have deterministic values. The second one is stochastic approach that uses Monte Carlo and Latin Hypercube methods that combine of variables by random selection of values from probabilistic distributions, including dependencies. IllIn this study, reserves are calculated from the data available from first two oil-bearing wells in a sandstone reservoir in Kazakstan and a limestone reservoir in South Eastern Turkey by using stochastic method. Latin Hypercube and Monte Carlo simulations are applied to the model using @Risk software. Probability density function, number of iterations, random number generator seed are important statistical concepts. These concepts are carefully determined in order to construct the model. Dependency between porosity and oil saturation is also examined. Effect of various parameters on Latin Hypercube and Monte Carlo simulations, assumption of probability density functions and analysis of iteration numbers are listed. Increasing number of iterations leads to normal distribution of histogram and smoother cumulative descending curves. There are some cases in which Latin Hypercube and Monte Carlo simulations differ from each other. Setting a non-zero seed number gives the same results for the same iteration number. Another important conclusion is the evaluation of differences between sandstone and limestone reservoirs by observing the effects of parameters in the tornado graphs. For sandstone formation, (1-SW) is the most effective parameter in the determination of OOIP and ROIP. Besides, for limestone formation, porosity is the most effective parameter in the dermination of OOIP and ROIP. In addition, analysis of histograms for 2 wells case and 13 wells case shows differences in sandstone reservoir. Additional 1 1 well data decrease the uncertainty in variables and this results in higher probabilities of OOIP and ROIP. IVThe shape of the histograms for 13 wells case is more similar to normal distribution than 2 wells case.