Stochastic approach in reserve estimation
Rezerv tahmininde stokastik yaklaşımlar
  1. Tez No: 153271
  2. Yazar: EMİNE BUKET ÜLKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA VERŞAN KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rezerv Tahmini, Stokastik Yaklaşım, İstatistik, Analitik Yaklaşım, ISATIS vı, Reserve Estimation, Stochastic Approach, Deterministic Approach, Statistics, ISATIS IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
oz REZERV TAHMİNİNDE STOKASTIK YAKLAŞIMLAR Ülker, Emine Buket Yüksek Lisans, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa V. Kök Ocak 2004, 75 sayfa Jeoistatistik, özellikle de stokastik modelleme, olası rezervin doğruya yakın bir şekilde tahmininin hesaplanması için rezervuar analistleri ve mühendisleri tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Jeoistatistik, olası bir yapı ve veri analizi için bilginin erken ve güncel olarak entegrasyonunu sağlamaktadır. Ayrıca, kritik rezervuar parametlerinin uzaysal dağılımındaki belirsizlik de risk rezervuar yönetimiyle de modellenmektedir. Bu tez stokastik rezerv hesaplama metotlarının, petrol sahasının gelişme basamaklarına bağlı olduğunu göstermektedir. Teknolojideki gelişmeler hem, anaütik metotla yapılan rezerv hesaplamalarında, hem de stokastik metotla yapılan rezerv hesaplamalarında daha küçük aralıklarla tahmin yapılmasını sağlayacaktır. Endüstri alanındaki uygulamalar gelişme süre-cine bağlı olarak analitik veya stokastik metodun seçilmesine göre değişmektedir. Bu çalışmada, rezerv rakamları, Türkiye'nin güney doğusundaki bir sahadan elde edilen verilerle, olasılık metotları kullanılarak hesaplanmıştır. Olasılık yoğunluk fonksiyonu, iterasyon sayısı önemli stokastik kavramlardır. Bir model oluşturulurken bu kavramlar dikkatli bir şekilde seçilir ve değerlendirilir. Çalışmanın sonuçları arasında, iterasyon sayısı arttıkça histogramları normal dağılıma yaklaştığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STOCHASTIC APPROACH IN RESERVE ESTIMATION Ülker, Emine Buket M.S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa V. Kök January 2004, 75 pages Geostatistics and more specifically stochastic modeling of reservoir hetero geneities are being increasingly considered by reservoir analysts and engineers for their potential in generating more accurate reservoir models together with usable measures of spatial uncertainty. Geostatistics provides a probabilistic framework and a toolbox for data analysis with early integration of information. The uncertainty about the spatial distribution of critical reservoir parameters is modeled and transferred all the way to a risk conscious reservoir management. The stochastic imaging( modeling) algorithms allow the generation of multiple, equiprobable, unsmoothed reservoir models yet all honoring the data available. This thesis presents stochastic reserve estimation methods as related to the var ınious stages of development of an oil field. Advances in technology are leading to better deterministic estimates as well as stochastic estimates with narrower ranges. Practices in the industry vary from complete dedication to deterministic or stochastic to a choice of the method depending on the stage of the development. In this study, reserves are calculated from the data available in Southeastern Turkey by using stochastic methods. Probability density function, number of iterations are important statistical concepts. Increasing number of iterations leads to a normal distribution of histogram.