The Effects of instructional strategies based on the principles of multiple intelligence theory on understanding of 'diversity of livings things'
Çoklu zeka kuramı tabanlı öğretim yönteminin öğrencilerin 'canlılar çeşitlidir' ünitesini anlamaları üzerine etkisi
- Tez No: 118959
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL GÜNEYSU, YRD. DOÇ. DR. CEREN TEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, Fen Eğitimi, Teele Çoklu Zeka Envanteri, Fene Karşı Tutum vı ^*£KsMCMTnııanwuı MKOMAm-ASYON MEHKtlt
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
öz ÇOKLU ZEKA KURAMI TABANLI ÖĞRETİM YÖNTEMİNİN ÖĞRENCİLERİN CANLILAR ÇEŞİTLİDİR ÜNİTESİNİ ANLAMALARI ÜZERİNE ETKİSİ özdemir, Pınar Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sibel Güneysu Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ceren Tekkaya Eylül 2002, 140 sayfa Bu araştırmada, Çoklu Zeka Kuramı ile geliştirilmiş olan“Canlılar Çeşitlidir”ünitesinin, 4.sınıf öğrencilerinin fen derslerindeki başarılarına, fene karşı olan tutumlarına ve öğrenilen bilgilerin kalıcılığına etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Ayrıca Teele Çoklu Zeka Envanteri kullanılarak eğitim sonrasında öğrencilerin kullandıkları zeka türlerinde farklılık olup olmadığı da da araştırılmıştır. Araştırma deneysel olup, 2001-2002 öğretim yılının II. Döneminde Beytepe İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencileri ile 4 hafta boyunca yürütülmüştür.Her biri 35 öğrenci içeren 2 şube rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Kontrol grubu dersleri geleneksel şekilde işlerken, deney grubu Çoklu Zeka Kuramı ile hazırlanmış ders planları ile işlemiştir. Araştırmada, Fen Başarı Testi, Fen Tutum ölçeği ve Teele Çoklu Zeka Envanteri kullanılmıştır. Araştırmada Başarı Testi ve Tutum ölçeği'nden elde edilen veriler bağımsız t-testi ile SPSS paket programında analiz edilmiştir. Analizlerde manidarlık seviyesi a=0,05 olarak alınmıştır. Sonuç olarak, Çoklu Zeka Kuramı'nın 4. sınıf öğrencilerinin fen başarılarında ve öğrenilen bilgilerin kalıcılığında manidar etkisi bulunurken, fene karşı tutumlarında manidar bir etkisi bulunmamıştır. Ayrıca 4. sınıf öğrencilerinin baskın zeka türleri matematik-mantık zekası ve kişiler arası zeka olarak tespit edilmiştir. öte yandan çoklu zeka yöntemi kullanılarak eğitim alan öğrencilerin eğitim sonrasında kullandıkları zeka türlerinde de değişiklikler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF INSTRUCTIONAL STRATEGIES BASED ON THE PRINCIPLES OF MULTIPLE INTELLIGENCE THEORY ON UNDERSTANDING OF“DIVERSITY OF LIVING THINGS”özdemir, Pınar M.Sc, Department of Mathematics and Science Education Supervisor: Prof. Dr. Sibel Güneysu Co-supervisor: Assist. Prof. Dr. Ceren Tekkaya September 2002, 140 pages The purpose of the research was to investigate whether there was a significant difference between the effects of“Diversity of Living Things”unit developed according to the principles of Multiple Intelligence (Ml) Theory and that with Traditionally Designed Science Instruction (TDSI) on students' science achievement, attitudes toward science as a school subject and retention of knowledge. This study was also interested in comparision of intelligence types that each student use before and after the treatment. mThis experimental research was conducted in the 2nd term of 2001-2002 educational year with fourth graders in Beytepe Elementary School, and lasted for four weeks. Two classes, each with 35 students were randomly selected. The experimental group instructed through Ml strategies whereas the control group utilized traditional methods. The measurement instruments utilized were Science Achievement Test, Science Attitude Scale and Teele Inventory of Multiple Intelligences (TIMI).