Finite element analysis of trimming process
Çapak kesme işleminin sonlu eleman metodu ile analizi
- Tez No: 118990
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK DARENDELİLER, PROF. DR. MUSTAFA İ. GÖKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çapak Kesme, Dövme, Sonlu Eleman Metodu, Trimming, Forging, Shearing, Finite Element Method
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çapak kesme işlemi, metal kesme, saç metal şekillendirme, delme, dövme ve döküm parçalarında sıklıkla kullanılır. Çapak kesme işleminde malzeme kontrollü bir koparma işlemiyle ikiye ayırılır. Kesme işleminin sonlu eleman metodu ile analizi, çatlak oluşumu, ilerlemesi ve malzeme kırılmasını kapsayan, doğrusal olmayan ve karmaşık bir konudur. Bu çalışma kesme işleminin eleman yoketme metodu ile analizi üzerine yoğunlaşmaktadır. Kopma kriteri olarak gerilme enerjisi yoğunluğu ve plastik deformasyon, geliştirilen eleman yoketme algoritması ile birlikte kullanılmıştır. Sonuçlar oda sıcaklığında çekme deneyleri ile doğrulanmıştır. Kesme işleminin analizi için sanayiden bir parça seçilmiştir. Üretimde kullanılan kalıplardaki gerilim dağılımı belirlenmiştir ve iyileştirme için yeni bir değişiklikler önerilmiştir. Değişiklik yapılan kalıplarda yüksek kalitede parçalar üretilmiş ve kesme kalıplarının kullanım ömrü uzatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Trimming is a commonly used operation in metal cutting, sheet metal forming, blanking, and flash removal in cast and forged parts. It is basically a shearing operation in which adjacent parts of a material is separated through controlled fracture. Finite element simulation of trimming is a highly non-linear and complex process involving crack initiation and propagation and material separation analysis. This study focuses on the finite element simulation of shearing using the element elimination method. Two failure criteria; shear strain energy density and effective plastic strain were used together with the developed element elimination algorithm to predict failure. Simulation results were verified with tension tests at room temperature. A forged part was chosen from industry to analyze the trimming operation. Stress distribution and concentration were determined to modify the die set used in the production. A modification for the dies was proposed. High quality parts mwere successfully produced with the modified die and lifetime of trimming dies were increased.