Teachers' computer use at basic education schools: Identifying contributing factors
Temel eğitim okullarında öğretmenlerin bilgisayar kullanım düzeyleri: Kullanımı etkileyen faktörler
- Tez No: 118991
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Teknolojileri, Bilgi Teknolojileri Odası, Bilgisayar Bilgisi Yeterliliği, Teknolojinin Eğitime Entegrasyonu VI, Instructional Technology, Instructional Technology Rooms, Computer Competency, Integrating Technology into Education
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
oz TEMEL EGITIM OKULLARINDA ÖĞRETMENLERİN BİLGİSAYAR KULLANIM DÜZEYLERİ: KULLANIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER Çınar, Ali Master, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Soner Yıldırım Aralık 2002, 137 sayfa Bu tezde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Temel Eğitim Programı kapsamında kurulan Bilgi Teknolojisi (BT) odalarının etkinliği değerlendirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı bu program aracılığı ile temel eğitim okullarındaki eğitimin süresini genişletmeyi ve eğitim kalitesini yükseltmeyi amaçlamıştır. Temel eğitim okullarında eğitimin kalitesinin yükseltilmesi çalışmaları kapsamında Türkiye çapında 2451 okula BT odaları kurulmuştur. Öğretmenlerin bilgisayar bilgileri ve bilgisayarlarla ilgili tutumları BT odalarının etkin kullanımında önemli bir role sahiptin Bu yüzden çalışma, öğretmenlerin bilgisayar bilgilerini, bilgisayarı öğretimsel ve öğretimsel olmayan amaçlar için kullanım şekilleri ve sıklıklarını ve bilgisayarlarla ilgili tutumlarını etkileyebilecek faktörler üzerinde yoğunlaşmıştır.Veri analizinin ilk aşamasında, her bir anket maddesinin frekansı belirlenmiştir. İkinci olarak, nicel veri sonuçları analiz edilmiş ve ortalamaları ile standard sapmaları hesaplanıp tablolar içinde gösterilmiştir. Üçüncü olarak, açık uçlu soruların veri sonuçları analiz edilmiş ve özetlenmiştir. Anket uygulamasından elde edilen nicel verilerin analizi, öğretmenlerin çoğunluğunun bilgisayar konusunda kendilerini yetkin hissetmelerine ve bilgisayarlara karşı olumlu tutumlar içinde olmalarına rağmen bilgisayarları öğretim için yeterince kullanmadıklarını göstermektedir. Nitel verilerin analizi, öğretmenlerin BT odalarını yetersiz kullanmalarının sebeplerinin belirlenmesinde yardımcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEACHERS' COMPUTER USE AT BASIC EDUCATION SCHOOLS: IDENTIFYING CONTRIBUTING FACTORS Çınar, Ali M.S., Department of Computer Education and Instructional Technologies Supervisor: Asst. Prof. Dr. Soner Yıldırım December 2002, 137 pages This thesis evaluates the effectiveness of the Instructional Technology (IT) rooms which were set up at basic education schools under the Basic Education Program. Basic Education Program is a development program by which the Ministry of National Education aims to expand the coverage of education and improve the quality of education at basic education schools. Under the domain of improving the quality of basic education schools, IT rooms were set up at 2451 schools over Turkey. Teachers' computer competencies and attitudes toward computers play an important role in effective use of IT rooms. Therefore, this study focused on the factors that may have effects on teachers' computer competencies, frequency and manners of computer use for instructional and non-instructional purposes and attitudes toward computers. During the first stage of data analysis, frequencies were determined for each questionnaire item. Secondly, quantitative data results were iiianalyzed and their means and standard deviations were calculated and displayed in tables. Thirdly, qualitative data results of the open-ended question were analyzed and the results were summarised. The statistical analysis of the data obtained through the Likert type scale questionnaire indicated that the teachers feel themselves partly competent about computers and they have positive attitudes toward computers, however, majority of them don't use computers for instruction. The analysis of the qualitative data assisted the identification of the reasons for deficient use of IT rooms.