Expression of multidrug resistance associated protein (MRP) in doxorubicin selected HL-60 cell line
Doxorubicin ile seçilmiş HL-60 hücrelerinde MRP1 geninin ifadesi
- Tez No: 118995
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Çoklu ilaç dirençliliği, MRP 1, AML, HL-60, RT-PCR, Doxorubicin VI, Multidrug resistance, MRP1, AML, HL-60, RT-PCR, Doxorubicin IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
DOXORUBICIN İLE SEÇİLMİŞ HL60 HÜCRELERİNDE MRP1 GENİNİN İFADESİ Gür, Bâlâ Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufuk GÜNDÜZ Temmuz 2002, 61 sayfa Kanser tedavisinde uygulanan kemoterapinin başarısızlığa uğramasının bir sebebi olan çoklu ilaç dirençliliği, hücrelerin temelde sahip olduğu ya da kemoterapi sırasında kazandıkları bir özelliktir. Hücrede ilaç dağılımda meydana gelen değişiklikler, detoksifikasyonun artması, ilaç-hedef kitlenmesinin azalması ve ilacın hücre içinde gerekenden daha az birikmesi (ilacın alınımında azalma ya da dışarı pompalanmada artış), çoklu ilaç dirençliliğine neden olan olaylardan bazılarıdır. Lösemide, çoklu ilaç dirençliliği, anthracyclin, vinca alkoloid ve epidophylotoxin gibi kanser ilaçlarının hücreden atılmasını sağlayan 190 kilodaltonluk bir zar proteini olan MRP1 ve mdrl geninin ifadesi sonucu oluşmaktadır. Mrp geninin aşırı ifade edilmesi özellikle KLL (Kronik Lenfositik Lösemi) ve AML (Akut Myeloid Lösemi) türlerinde kendini göstermektedir. Bu gen ürünündeki artış ya transkripsiyonun artması ya da mRNA'nın daha uzun ömürlü hale gelmesinin sonucu olarak açıklanabilir. Bu çalışmada AML'nin model sistemi olarak HL-60 insan akut myeloid lösemi hücreleri ile in vitro koşullarda çalışılmıştır. Doxorubicin (Dox) klinik akut lösemilerin tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. HL-60 hücrelerine tekrarlanan ve artan dozlarda Dox verilmiş ve ilaç artışına bağlı olarak mrpl gen ifadesi geri transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu (GT-PZR) ile gösterilmiştir. Dirençlihücrelerin hassas hücrelere oranla ne kadar direnç kazandığı MTT metodu ile saptanmıştır. Dox uygulanan HL-60 hücrelerinde bu ilaca karşı direnç geliştiği gözlenmiş, MTT metodu ile bu direncin 10.7 kat olduğu saptanmıştır. GT-PZR sonuçlarının değerlendirilmesi için kullanılan densitometrik ölçümler sonucu dirençli hücrelerde mrpl gen ifadesinin, hassas hücrelere oranla 4.6 kat arttığı ortaya çıkmıştır. Bu bulgular sonucunda Doxorubicin ile seçilmiş olan hücrelerin kazandığı direncin mrpl geninin aşırı ifadesi ile açıklanabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPRESSION OF MULTIDRUG RESISTANCE ASSOCIATED PROTEIN (MRP) IN DOXORUBICIN SELECTED HL60 CELL LINE Gür, Bâlâ M.S., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Ufuk GÜNDÜZ July 2002, 61 Pages Cellular drug resistance, either intrinsic or acquired during chemotherapy remains one of the causes of failure in the chemotherapeutic treatment of cancers. Altered drug distribution, increased detoxification, diminished drug-target interaction and resistance associated with decreased drug accumulation (decreased uptake or increased efflux) are some of the factors that cause multidrug resistance in the cell. In leukemia, multidrug resistance is generally the consequence of expression of mrpl and mdrl genes. Overexpression of mrpl, which encodes a 190 kDa membrane bound glycoprotein causing resistance to cancer drugs like anthracyclins, vinca alkoloids and epidophylotoxins is seen especially in CLL (Chronic Lymphocytic Leukemia) and AML (Acute Myeloid Leukemia). This overexpression is probably due to transcriptional activation or increased mRNA stability. In this study, HL-60 human acute myeloid leukemia cell line is used as a model system for AML in vitro conditions. Doxorubicin (Dox) is an anticancer agent that is used for the treatment of AML. It is given to HL-60 cells with increasing doses and mrpl gene expression is detected by reverse transcriptase polymerase chain reaction (RT-PCR). Resistance that is gained by the resistant cells relative to the sensitive cells is quantified by MTT (Methylthiazol tetrazolium) assay. iiiIn HL-60 cells treated with Dox, resistance to Dox was developed. According to the MTT assay results the cells gained 10.7 folds resistance and RT- PCR results showed that expression of mrpl in resistant cells increased 4.6 folds relative to the sensitive cells. According to those results overexpression of mrpl was thought to be responsible for the dxorubicin resistance.