Drug resistantce mediated by MRP gene in breast cancer
Meme kanserinde MRP genine bağlı ilaç dirençliliği
  1. Tez No: 119137
  2. Yazar: DEMİR OGAN ABAAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, MDR, MRP Ailesi, mrpl, RNA izolasyonu, RT-PCR vı
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz MEME KANSERİNDE MRP GENİNE BAĞLI İLAÇ DİRENÇLİLİĞİ ABAAN, Demir Oğan Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufuk GÜNDÜZ Temmuz 2002, 82 sayfa Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanserdir. Cerrahi yöntemler, kemoterapi veya radyoterapi kombinasyonları tedavide kullanılmaktadır. Ancak kanser hücreleri çeşitli kemoterapötik ajanlara karşı direnç kazanabilir ve kemoterapi, Çoklu İlaç Dirençliliği (MDR) mekanizmaları nedeniyle başarısız olabilir. Bu mekanizmalardan birisi Çoklu İlaç Dirençliliği-ilgili Proteinler' ini (MRP) kodlayan genlerin aşırı ifade edilmeleridir. Bu çalışmadaki amaç meme kanseri hastalarında çoklu ilaç dirençliliği genlerinden biri olan mrpVm. ifadesini belirlemektir. Meme kanseri tanısı konmuş hastalardan alman taze doku örneklerinden RNA izolasyonu yapılmış ve cDNA'ları elde edilmiştir. Referans geni olan beta-2- mikroglobulin'e (P2M) özel primerler ve mrpl için çalışma sırasında tasarlanan özel primerler kullanılarak polimeraz zincir reaksiyonu ile çoğaltılmış veürünler agaroz j elinde görüntülenmiştir. Gen ifadesi miktarı densitometri ile belirlenmiştir. Bütün doku örneklerinde, literatürdeki bulgularla uyumlu olarak, mrpl geninin ifade edildiği görülmüştür. Hastalardan birinde (Pl) intrinsik direnç bulunmuş, diğer bir hastanın da (P2) kazanılmış dirençlinle gösterdiğini belirlenmiştir. Yalnızca tek hastada (P9) basal seviyede gen ifadesi gösterilmiştir. Diğer hastalar orta veya yüksek oranlarda aşırı gen ifadesi göstermişlerdir. Sınırlı sayıdaki örneklere rağmen, bu sonuçlar mrp1'in. gen ifadesinin çoklu ilaç dirençliliğini etkilediğini ve bu dirençliliğin intrinsik olarak veya kemoterapi sonrası kazanılmış olabileceğini göstermektedir. Bu ilaç taşıyıcısı proteinlerin gen ifadelerinin belirlenmesi kanser tedavisinde çok yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DRUG RESISTANCE MEDIATED BY MRP GENE IN BREAST CANCER ABAAN, Demir Ogan M.Sc, Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Ufuk GÜNDÜZ July 2002, 82 pages Breast cancer is the most common cancer among women. For treatment, combination of surgery, chemotherapy or radiotherapy is necessary. However, chemotherapy is mostly hampered by Multidrug Resistance (MDR) mechanisms, since cancer cells can gain resistance to a variety of chemotherapeutic agents. One of these mechanisms arises from the overexpression of genes coding the proteins called Multidrug Resistance- associated Protein (MRP). In this study, the aim was to investigate the expression of a MDR gene, the mrpl, in breast tissues of the cancer patients. From fresh tissue samples of patients diagnosed for breast cancer, total RNA was isolated, and complementary DNAs (cDNA) were obtained. Mrpl and the reference gene beta-2-microglobulin (P2M) were amplified by PCR using primers, among which the MRP1 primers were designed during the study. The 111products were visualized by agarose gel electrophoresis, and the expression levels were quantified by densitometry. In all samples, mrpl gene was found to be expressed which is similar to the reported results in the literature. It was also observed that one patient (PI) had an intrinsic resistance, while another (P2) had acquired resistance after chemotherapy. One patient (P9) had shown to have a basal level expression. Other patients showed moderate to high overexpression levels. In spite of the limited number of samples, the results suggest that MRP1 can mediate MDR and this phenotype can either arise intrinsically or can be acquired after chemotherapy. The identification of the expression levels of drug transporters will have a great value for the treatment of cancer. Key word: Breast cancer, chemotherapy, MDR, MRP Family, mrpl, RT-PCR IV