An Investigation of monolayer copolymer twist wrap films
Tek katlı çift büküm özelliği olan kopolimer filmler üzerine araştırma
  1. Tez No: 118997
  2. Yazar: NESLİGÜL UYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Stiren-Butadien Kopolimer, Çift Büküm Film, Üfleme Film, Yüksek Darbe Dayanımlı Polistiren, Polistiren
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz TEK KATLI ÇİFT BÜKÜM ÖZELLİĞİ OLAN KOPOLİMER FİLMLER ÜZERİNE ARAŞTIRMA Uyar, Nesligül Yüksek Lisans Tezi, Polimer Bilim ve Teknolojisi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Yılmazer Eylül 2002, 133 sayfa Bu çalışmada, çift büküm ambalaj filmleri için ve üflemeli ekstrüzyon yöntemiyle üretiminde kullanılmak üzere, stiren-butadien kopolimerleri ile polistiren homopolimerlerinin karışımları incelenmiştir. Belirli stiren- butadien kopolimerleri tek başlarına iyi çift büküm özellikleri sağlarlar; burada sunulan çalışma ile, bir polimer karışımında ikinci komponent olarak homopolimer polistiren kullanmak suretiyle düşük maliyetli alternatifler araştırılmıştır. Bu çalışmanın bir parçası olarak, üflemeli ekstrüzyon yöntemiyle üretilen filmlerin elastikiyet modülüsleri ile akmadaki uzamaları arasındaki bağlantı üzerine bir çift büküm teorisi geliştirilmiştir. Teori stiren ve butadien blok ve graft kopolimerlerin yapısı ve özellikleri gözönünde tutularak, özellikle benzer polimer içeriği olan termoplastik elastomerlerin mikro ölçekli yapısına bağlı olarak geliştirilmiştir.VI Teoriyi ispatlamak ve optimal karışım oranını tesbit edebilmek için bir dizi polimer karışımı ile endüstriyel bir ütleme film hattında film çekilmiştir. Her karışımın, gerilme özellikleri, optik ve uygulamaya yönelik çeşitli özellikleri ölçülmüş ve bunlar çiftbüküm ve katlama özellikleri ile ilişkilendirilmiştir. Çiftbüküm ve ölçülebilir gerginlik özellikleri araştırılmış ve üretim şartlarının etkisi de gözönüne alınmıştır. Çiftbüküm sarım gibi son kullanım için gerekli diğer özellikler incelenmiş ve optimal karışım oranı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON PROPERTIES OF MONOLAYER COPOLYMER TWIST WRAP FILMS Uyar, Nesligül M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yılmazer September 2002, 133 pages In this thesis, blends of styrene-butadiene copolymers with homopolymer polystyrene were studied for use in the manufacture of extruded blown films for twist wrapping applications. Certain styrene- butadiene copolymers provide good twist properties on their own; the work presented here investigates lower-cost alternatives using homopolymer polystyrene as a second component in a polymer blend. As part of this work, a theory of twistability was developed based on the relation between resilience modulus and the yield strain of extruded blown films. The theory was derived from consideration of the morphology and properties of block and graft copolymers of styrene and butadiene, primarily related to the microstructure of thermoplastic elastomers with a similar polymer basis. **