Polimerik misellerin hazırlanması, karakterizasyonu ve oral yolla uygulamada davranışlarının in vitro ve ex vivo olarak incelenmesi
Preparation and characterization of polymeric micelles and investigation of their in vivo and ex vivo behaviours as oral drug delivery systems
- Tez No: 158284
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİLÜFER YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Amfifii kopoiimerler, Caco-2 hücreleri, intestinal absorpsiyon, oral ilaç taşınması, polimerik miseller
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
] 3 i ÖZET Polimerik Misellerin Hazırlanması, Karakterizasyonu ve Oral Yolla Uygulamada Davranışlarının in vitro ve ex vivo OFarak incelenmesi Polimerik miseller son yıllarda üzerinde yoğun olarak çalışılan ilaç taşıyıcı sistemlerdir. Ancak misei formülasyonlarının oral yolla uygulanışları hakkında yeterince araştırma yapılmamıştır. İlaçların oral yolla uygulanışının etkin maddeler için bugüne kadar en elverişli ve kolay salım yolu olduğu göz önünde bulundurularak çalışmamızda oral misel formilasyonlarının hazırlanması ve karakterizasyonu üzerine yoğunlaşılmıştır. Bu amaçla altı çeşit Pluronik ve PRG-PE polimeri ile antikanser özellikte üç farklı model etkin madde kullanarak misellere etkin madde yükleme çalışması yapılmıştır. Hazırlanan formülasyonlar, kopolimerlerin kritik misel konsantrasyonu (C.M.C.), misellerin partiküi büyüklüğü ve dağılımı, z.eta potansiyeli, yükleme etkinliği ve stabiliteleri açısından incelenerek karakterize edilmiştir. Model maddelerden meso- (Tetrafenilporfın) (mTPP) Pluronik ve PEG-PE misellerine etkin bir şekilde yüklenmiştir. En etkin yüklemenin yapıldığı misel formülasyonlan seçilerek intestinal absorpsiyonları ex vivo olarak ters çevirilmiş rat barsağında, in vitro olarak da Caco-2 hücre tek tabakalarında incelenmiştir. Etkin maddenin antikanser özelikte olduğu gözönüne alınarak Caco-2 hücrelerinin transport modeli olarak kullanılabilirliği ve formülasyonlann güvenilirliği sitotoksisite testi yapılarak incelenmiştir. Bu çalışmalar sonunda;. PEG-PE ve Pluronik kopolimerlerden düşük C.MC. değerlerine sahip, 100 nm'den küçük, küresel polimerik miseller elde edilmiştir. Polimerin lipofiiik ve hidrofobik grupların C.M.C üzerine etkili olduğu görülmüştür.. Miseller içersine en etkin yükleme, FTI ve FT14 formülasyonlarmda, PEG2000- DSPE ve Pluronik F127 misellere mTPP'nin yüklenmesiyle elde edilmiştir. Sonuç olarak belirli bir etkin madde için uygun oian bir misei çekirdeğinin bir başka diğeri için uygun olmadığı bulunmuştur.. PEG-PE formülasyonlarmın yüksek zeta potansiyeline sahip oluşu agregasyona karşı stabilitelerinin daha yüksek olduğunu düşündürmüştür. Etkin madde miktarı açısından ise Pluronik misellerin 3 ay boyunca daha stabil kaldığı görülmüştür.. FTI ve FT 14 formülasyonlanndan 24 saat boyunca etkin madde çıkışı gözlenemeyişi misellerin stabil olduğunu ve hapsettikleri etkin maddeyi gastrointestinal sistemde salmayarak degradasyondan koruyabileceğini göstermiştir.132. FT1 ve FT14 formülasyonian Caco-2 hücrelerine toksik etki göstermemiştir Bu sonuç, tbrmülasyoniarm oral yolla verilişinin güvenliğini ve Caco-2 hücre kültürünün intestinal transport için bir model olarak kullanılabilirliğini göstermiştir. Ayrıca PEG-PE ve Piuronik polimerlerinin toksisite açısından güvenilirliği de belirlenmiştir.. Barsaktan transport çalışmalarında seçilen ex vivo ters çevirilmiş rat barsağı modelinde mTPP transportu görülemezken in vitro Caco-2 hücre tek tabakası modelinde % 1 oranında bir geçiş saptanmıştır. Ancak ex vivo modelde seçilen förmülasyonlardaki etkin maddenin dokuya yüksek oranda adezyonu oral etkinlik açısından ümit verici bulunmuştur. Sonuç olarak kullanılan ex vivo ve in vitro yöntemlerin dezavantajları göz önünde bulundurulursa, hazırlanan misellerin in vivo etkinliklerinin araştırılmaya değer olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
i." SUMMARY Preparation and Characterization of Polymeric Miceiles and Investigation of Their in vivo and ex vivo Behaviours as Oral Drug Delivery Systems In recent years, polymeric micelles have been intensively studied as drug delivery systems. However, there hasn't been enough investigation on oral applications of these systems. Since oral drug delivery is the most suitable and easy way of drug administration, in this study we focused on the preparation and characterization of oral micelle formulation. In this respect, loading study of three different anti-cancer drugs was done by using six types of Pluronic and PEG-PE polymers. Prepared formulations were characterized by micelle particle size and distribution, C.M.C. values of copolymers, zeta potential, loading efficiency and stability. Among the model drugs meso- (Tetraphenylporphine) (mTPP) was efficiently loaded in Pluronic and PEG-PE micelles. Intestinal absorptions of formulations with the highest loading efficiencies were further investigated by using an ex vivo model, everted rat intestine, and an in vitro model, Caco-2 cell monolayers. Safety of formulations and suitability of Caco- 2 cell monolayers as a transport model was evaluated by cytotoxicity test. Results and contributions can be summarized as follows:. We synthesized spherical micelles with low C.M.C values and