Searching for the avant-garde in the Turkish context: Bacteriology and Chemistry Building of Hıfzısıhha Institute
Türkiye bağlamında avangart'ın araştırılması: Hıfzısıhha Enstitüsü Bakteriyoloji ve Kimyahane Binası
- Tez No: 119014
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: avangart, avangart mimarlık, modern, modernizm, soyutlama, sosyal mimarlık, toplumsal proje, sağlık, halk sağlığı, hijyen, Türk devrimi, Hıfzısıhha Enstitüsü VI, avant-garde, avant-garde architecture, modern, modernism, abstraction, social architecture, social projects, health, public health, hygiene, Turkish revolution, Hıfzısıhha Enstitüsü IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZET Türkiye bağlamında avangart'ın araştırılması: hıfzısıhha enstitüsü bakteriyoloji ve kimyahane binası Kıvanç Kılınç Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Güven Arif Sargın Ocak 2002, 170 sayfa Bu tez Türk mimarlığında avangart (öncü) bir söylemin olanaklarını araştırmaktadır. Avangart mimarlık ve sanat üzerine yürütülen kapsamlı bir çalışmanın sonucunda, konunun Türkiye mimarlığı ekseninde tartışılmasını sağlayacak bir kuramsal çerçeveye ulaşmak hedeflenmiştir. Bir çok farklı avangart tanımının rafine edilmesiyle ulaşılan öznel kuramsal çerçeve, sosyal mimarlık kavramını irdelemekte ve avangart bir binayı oluşturan mimari ve kavramsal özellikleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Türkiye mimarlığı açısından incelendiğinde, bu kapsamdaki bir çalışma için en iyi çerçeveyi, hem Avrupa avangart'ının olası etkilerinin irdelenmesi, hem de mimarlık ve politika arasında kurulan özgün ilişki nedeniyle erken cumhuriyet döneminin sunduğu görülecektir. 1920'li yıllarda, mimarlığın öznesi olduğu toplumsal dönüşüm ve aydınlanma projelerinin başında ise modern ve etkin bir halk sağlığı sisteminin organizasyonu konusundaki gelişmeler gelmektedir. Refik Saydam Merkez Hıfzısıhha Enstitüsü Bakteriyoloji ve Kimyahane binası da, hem toplumsal ve kentsel sağlıklaşma misyonunun taşıyıcısı, hem de dönemin avangart binalarıyla koşutluklar içeren yeni bir mimarlığın habercisi olarak analiz edilmekte, ve yapının genel avangart söylem içerisindeki yeri tartışılmaktadır.Türk modernleşmesinin özgün karakteri göz önüne alınarak yürütülen bu çalışmanın bugüne yönelik düşünsel katkıları da beraberinde getirmesi, Türkiye'de eleştirel bir mimarlık kültürü oluşturmada izlenecek yollar konusunda ipuçları vermesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEARCHING FOR THE AVANT-GARDE IN THE TURKISH CONTEXT: BACTERIOLOGY AND CHEMISTRY BUILDING OF HIFZISIHHA ENSTİTÜSÜ Kıvanç Kılınç M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Güven Arif Sargın January 2002, 170 pages This thesis is an attempt to examine the possibilities of the avant-garde in Turkish architecture. Following a comprehensive study on the avant-garde architecture and art, a theoretical framework is developed in order to discuss the issue in the Turkish context. This specific framework is attained through the refinement of avant-garde's various definitions. On this ground, it emphasizes on the issue of social architecture and aims to underline the architectural and conceptual qualities that determine the characteristics of an avant-garde building. The particular relationship between architecture and politics could be best studied through the architectural objects built in the early republican era since the late 1920s come as the most resourceful years to search into the effects of the European avant-garde on Turkish architecture. Hence, this survey tries to focus on the social enlightenment projects developed in the first years of the Turkish Republic such as the efforts to create an effective and organized public health system. By these means, the Bacteriology and Chemistry Building of Refik Saydam Merkez Hıfzısıhha Enstitüsü is analysed both as the vanguard of a social project and emblem of a new architecture that resembled the avant-garde mbuildings of the period. Therefore its place in the overall avant-garde discourse is reflected upon. Emphasizing the idiosyncratic character of Turkish modernization, this study is expected to bring about intellectual contributions to the current discussions and leave traces that are necessary to pursue in forming a critical architectural culture in Turkey.