Development of a PC based partial discharge detection and measurement system
Bilgisayar tabanlı kısmi deşarj yakalama ve ölçüm sisteminin geliştirilmesi
- Tez No: 119039
- Danışmanlar: PROF. DR. MİRZAHAN HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kısmi deşarj ölçümü, kısmi deşarj veri toplama, bilgisayar tabanlı kismi deşarj yazılımı, EPP modunda veri transferi iv, Partial-Discharge Measurement, PD data acquisition, computer based PD software, EPP parallel port transmission. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz BİLGİSAYAR TABANLI KISMI DEŞARJ YAKALAMA VE OLCUM SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ TAŞÇI, Alper Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mirzahan HIZAL Aralık 2002, 96 Sayfa Bu çalışmada, klasik kısmi deşarj gözetleme ve ölçüm cihazlarının görevini kişisel bilgisayarlar vasıtası ile yerine getirmek üzere donanım ve yazılım uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Bunun yanısıra tasarım aşamasında klasik kısmi deşarj ölçüm sistemleri geniş-bant ölçüm kabiliyetine sahip olmasından dolayı önerilen sistemin ölçüm kriterlerinde birkaç değişiklik yapılmıştır. Önerilen sistem, dar bant ölçüm kabiliyetine karşın kısmi deşarj veri toplama işinin, bilgisayarın paralel portu üzerinden gerçekleştirilmesi nedeniyle diğer sistemlere göre daha pratik, faydalı ve ucuzdur. Bilgisayar veri transfer metodu olarak, yüksek hızda veri transfer edebilen EPP/Bidirectional port modu tercih edilmiştir. Sistem yazılımında“Visual C++ Builder”görsel programlama dilinden faydalanılmıştır. Sistem yazılımı, veri iletişim modülü ve veri çizim modüllerini kullanarak nesneye dayalı yazılım mantığı ile tasarlanmıştır. Bu sayede görsel bir kısmi derşarj gözetleme ekranı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A PC BASED PARTIAL DISCHARGE DETECTION AND MEASUREMENT SYSTEM TAŞÇI, Alper M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof Dr. Mirzahan HIZAL December 2002, 96 pages In this thesis, hardware and software realizations are accomplished for a new PC based Partial Discharge Measurement System in order to implement the function of classical partial discharge monitoring devices with computers. Besides several modifications made at the measurement criteria of classical PD measurement system since the classical one is capable of measuring broadband spectrum. In spite of the proposed systems measurement capability is rather smaller than so called systems, it is practical, useful and cheaper than other systems since the partial discharge data collection is handled through the parallel port of the PC. EPP/Bidirectional port mode is chosen as a method of transferring data to the computer over parallel port because of high data transmission capability System software is designed in object-oriented manner which has definite modules of data collecting from parallel port and data plotting to screen. With the help of Visual C++ Builder components, a PD monitoring screen is constructed.