3d scene reconstruction from uncalibrated images
Kalibre edilmemiş görüntülerden sahne geri çatımı
  1. Tez No: 119054
  2. Yazar: UĞUR TOPAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ALATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yansıma Geometrisi, Kamera İç Parametrelerinin bulunması, Kruppa Eşitlikleri, Epipol Geometrisi, Temel matris, Görüntülerin birbirlerine göre konumu, Sahne Geri Çatımı, Levenberg-Marquardt azaltma yöntemi. vı, Projective Geometry, Camera Self-calibration, Kruppa Equations, Epipolar Geometry, Fundamental matrix, Relative Orientation of Cameras, 3D Reconstruction, Levenberg-Marquardt minimization method. IV TOKUMANTASYQN EHH£^f
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
oz KALİBRE EDİLMEMİŞ GÖRÜNTÜLERDEN SAHNE GERİ ÇATIMI Topay, Uğur Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydın Al atan Eylül 2002, 127 sayfa Kalibre edilmemiş görüntüleri kullanarak sahne geri çatımı, bilgisayar görüntüleme içindeki en önemli problemlerden biridir. Daha önceleri kameraların iç yapışım modelleyen parametreler şekli bilinen sahnenin görüntülerini kullanarak bulunurdu. Daha soma, bu parametrelerin her hangi bir sahnenin görüntülerini kullanarak bulunabileceği görüldü. Kalibre edilmemiş görüntüleri kullanarak sahne geri çatımı 4 adımda gerçekleştirilir. İlk adımda görüntüler arasındaki sahnenin aynı noktalarım gösteren ortak noktalar bulunur ve bunların elde edilmesi bu tezin kapsamında değildir. Görüntüler arasındaki ortak noktalan kullanarak her iki görüntü arasındaki Epipolar ilişkiyi gösteren temel matrisler bulunur. Bu temel matrisler farklı yöntemler kullanılarak bulunabilir. Bunlariçindeki 4 yöntem kullanılarak deneyler yapılmıştır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir: 8-nokta metodu, normalize edilmiş 8-nokta metodu, mathematiksel azaltma methodu ve geometrik uzaklığın azaltılması metodu. Deneyler sonucunda geometrik uzaklığın azaltılması yönteminin en iyi sonuçlan verdiği görüldü. Fakat bu yöntemin hesaplama zorluğu daha yüksektir. Daha sonraki adımda, temel matrisleri kullanarak Kruppa eşitlikleri oluşturulmuştur. Düzensiz olan bu eşitlikler farklı yollarla çözülebilir.Farklı yöntemler kullanarak sentetik ve doğal görüntüler ile yapılan deneyler sonucunda kamera iç parametrelerinin kabul edilebilir seviyede bulunabildiği görülmüştür. Kamera iç parametrelerinin bulunmasından sonra kemeraların veya görüntülerin birbirlerine göre konumları ve sahne geri çatımı popüler yöntemler kullanarak elde edilmiştir. Tüm bu çalışmalar sonucunda kalibre edilmemiş görüntülerden sahne geri çatımı görüntüler arasındaki ortak noktaların bulunma hassasiyetine bağlı olarak gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 3D SCENE RECONSTRUCTION FROM UNCALIBRATED IMAGES Topay, Uğur M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydın Alatan September 2002, 127 pages Three dimensional reconstruction of a scene from uncalibrated images of the same scene is a challenging topic in computer vision. Traditionally, the internal parameters of a camera are estimated by taking photographs of the scene with a known shape, which is called off-line calibration, but later, the calibration of cameras by using only the images of a scene has been made possible. The 3D reconstruction of the scene from uncalibrated images can be solved in 4 steps. In the first stage, corresponding points on image pairs are determined, which is not the scope of this thesis. By using these corresponding points, as a second step, the Epipolar relation between image pairs are determined by using Fundamental matrices. Fundamental matrix can be solved by using a number of methods, out of which 4 of them, 8-point, normalized 8-point, algebraic minimization and mminimization of the geometric distance, are examined and simulation results are obtained. These results indicate that minimization of the geometric distance method gives the best results among four methods with an increase in computational complexity. In the next step, by using fundamental matrices between image pairs, Kruppa equations are formed to estimate intrinsic camera parameters. Solutions of these nonlinear equations can be achieved in multiple ways. The simulations indicate an acceptable performance for both synthetic and natural images. After finding the camera parameters, the relative motion between cameras and 3D scene coordinates are relatively easy to find by the help of popular algorithms (E-Matrix). The overall results indicate the possibility of determining intrinsic camera parameters, relative motion between cameras (or images) and 3D scene coordinates, if there is sufficient amount of accuracy between corresponding 2D point coordinates.