High temperature testing and analysis of crack growth in weldments
Kaynaklı malzemelerdeki çatlak büyümesinin yüksek sıcaklıktaki testi ve analizi
- Tez No: 119057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL DOĞAN, PROF. DR. HAKKI ESKİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zamana bağlı çatlak büyümesi, C*(t)-integrali, P91 çelik kaynağı, Yüksek Sıcaklıkta Test, Kırılma Mekaniği, Zamana Bağlı Kırılma. iv, Creep Crack Growth, C*(t)-integral, P91 steel weld, High Temperature Testing, Fracture Mechanics, Time Dependent Fracture. in
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET kaynaklı malzemelerdeki çatlak büyümesinin yüksek sıcaklıktaki testi ve ANALİZİ Ayhan, Ömer Talat Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bilal DOĞAN Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hakkı ESKİCÎOĞLU Nisan 2002, 104 sayfa Zamana bağlı kırılma analizlerinde, homojen malzemelerde geçerli olan kavramlar, günümüzde, kaynaklı malzemelerdeki çatlak büyümesinde de genellikle kullanılmaktadır. Çatlak büyüme hızı, ASTM E-1457 Standartı'nda belirtildiği şekilde, C*(t) parametresiyle ilişkilendirilmektedir. Bununla birlikte, kaynak kesitinin ve baz metaldeki kırılgan 'ısıdan etkilenmiş alan'in (IEA) mikro-yapısındaki faz-çeşitliliğe bağlı olan deformasyon ve çatlak büyüme davranışı gibi kaynağa ait özellikler, konu üzerinde yeni çalışmalar yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Tez çalışması, yüksek dirençli P91 çelik kaynaklı malzemeden 600pC'de edinilen çatlak büyüme verilerinin ve zamana bağlı deformasyon davranışının analizini içermektedir. Kaynaklı malzemelerin testi için şu anda kullanılan standardın uygulanabilirliği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HIGH TEMPERATURE TESTING AND ANALYSIS OF CRACK GROWTH IN WELDMENTS Ayhan, Ömer Talat M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof Dr. Bilal DO?AN Co-Supervisor: Prof. Dr. Hakkı ESKÎCÎO?LU April 2002, 104 pages The state of the art in time dependent fracture analysis of weldments is that the concepts used for homogeneous bodies are commonly applied to creep crack growth in weldments. The crack growth rate is correlated with C*(t) in the extensive creep regime according to ASTM Standard E1457. However, specific issues about welds such as deformation and crack growth behaviour due to the variations in microstructure through weld cross-section and brittle HAZ necessitate new studies. The thesis contains the creep deformation behaviour and analysis of crack growth data obtained on a high strength Grade P91 steel weldments at 600°C. The applicability of the currently available testing standard for the characterisation of weldments is investigated.