A Hybrid finite element formulation of single cell thin-walled beams
İnce çeperli tek gözlü kirişler için hibrit sonlu eleman formülasyonu
- Tez No: 119058
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Burulma burkulması, burkulma, ince çeperli kiriş, ince cidarlı kiriş, kapalı kiriş, hibrit gerilim, sonlu eleman, kesme akısı, kesme merkezi, sektörel alan, sektörel merkez, Torsional warping, warping, thin- walled beam, closed-section beam, thin- walled closed-section beam, hybrid stress, finite element, shear flow, shear center, sectorial area, sectorial origin. iii
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
oz İNCE ÇEPERLİ TEK GÖZLÜ KİRİŞLER İÇİN HİBRİT SONLU ELEMAN FORMÜLASYONU Göral, Abdulgani Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Süha Oral Mayıs 2002, 62 Sayfa Bu tezde tek gözlü ince çeperli kapalı kirişler için hibrid sonlu elemanı geliştirilmiştir. Eleman yay sabiti matrisi sadece gerilim alam varsayımı yapılarak elde edilmiştir. Bunun sebebi, eleman sınırları basitçe eleman düğüm noktalan ile örtüşmektedir ve yerdeğiştirme varsayımı yapmaya gerek yoktur. Elemanın herdüğüm noktasında yedi serbestlik derecesi vardır. Eksenel, bükme ve burulma etkileri dikkate alınmıştır. Burulma burulmalarından kaynakanan etkiler dikkate alınırken bozulma burkulmaları ihmal edilmiştir.Kesit özellikleri ağılık merkezi eksenlerine göre kesme merkezi kutup olacak ve sektörel merkez kontür üzerinde olacak şekilde hesaplanmıştır. Bu elemanla elde edilen sonuçlar analitik ve diğer sonlu elemanlarla aynı sonuçlan vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A HYBRID FINITE ELEMENT FORMULATION OF SINGLE CELL THIN-WALLED BEAMS Göral, Abdulgani M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Suha Oral May 2002, 62 Pages In this thesis, a hybrid stress finite element is developed for single cell thin-walled closed-section beams. The element stiffness matrix is obtained by assuming a stress field only. Since the element boundaries are simply the element nodes, a displacement assumption is not necessary. The element has seven degrees of freedom at each node. Axial, flexural and torsional effects are considered. The torsional warping effect is present but the distortional warping is omitted. The sectional properties are obtained by considering a centroidal set of element axes, by taking the shear center at the pole and a sectorial centroid along the contour. The results obtained by the present element are in good agreement with the analytical and other finite element results.