Primer açık açılı glokom ve oküler hipertansiyon hastalarında selektif lazer trabeküloplastinin etkinliği ve kornea endotel hücre morfolojisi üzerine etkisi
The efficiency of selective laser trabeculoplasty and its effect on corneal endothelial cell morphology in patients with primary open angle glaucoma and ocular hypertension
- Tez No: 339463
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞANSAL GEDİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Primer Açık Açılı Glokom, Oküler Hipertansiyon, Selektif Lazer Trabeküloplasti, Korneal Endoteliyum, Korneal Polimegatizm, Korneal Pleomorfizm, Speküler Mikroskopi.57, Primary Open Angle Glaucoma, Ocular Hypertension, Selective Laser Trabeculoplasty, Corneal Endothelium, Corneal Polimegatism, Corneal Pleomorphism, Specular Microscopy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Prospektif randomize olmayan bu çalışmaya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı?nda Kasım 2011 ? Kasım 2012 tarihleri arasında PAAG ve OHT tanısı ile izlenen 40 olgu dahil edildi. Olguların 20?i erkek, 20?si kadındı. Bu hastaların 15?i primer açık açılı glokom (25 göz), 25?i oküler hipertansiyon (48 göz) olarak kaydedildi. Olguların göz içi basınçları PAAG grubunda 21 mmHg?dan, OHT grubunda 25 mmHg?den yüksekti. Olgular tam oftalmolojik muayeneden geçirildiler. Ayrıntılı tıbbi ve oküler hikaye sonrası Snellen eşeli kullanılarak tashihsiz ve tashihli görme keskinlikleri tespit edildi. Göz içi basınçları Goldmann aplanasyon tonometrisi ile ölçüldü. Ön segment muayeneleri biomikroskopla (Topcon SL-3C) yapıldı. Goldmann üç aynalı gonyolens ile iridokorneal açı değerlendirildi. Görme alanının değerlendirilmesi için Humphrey Field Analyzer ile santral 30-2 standart eşik testi uygulandı. Neovasküler glokom, konjenital glokom, dar açılı veya kapalı açılı glokomu olan hastalar ile ön kamara açısının görülmesine engel teşkil eden korneal bulanıklığı (korneal nefelyon, neovaskülarizason vb.) bulunan olgular, psödoeksfoliyasyonu olanlar ile daha önce komplikasyonsuz fakoemülsifikasyon cerrahisi dışında göz içi cerrahi geçirmiş olan hastalar ve önceden lazer trabeküloplasti geçiren olgular çalışmaya dahil edilmedi.Mevcut bulguları ile göz içi basınçları 21 mmHg üzerinde olan olgular selektif lazer trabeküloplasti uygulandı. SLT için uygun olan olgular speküler mikroskopik ölçümleri (Nidek ConfoScan-4) ve ultasonik pakimetrileri (Nidek, Echoscan US-4000) alındıktan sonra bilgilendirilmiş onam formu alınarak %0.15?lik brimonidin damla ile premedikasyona alınıp topikal anestetik damla (proparakain %0,5) damlatıldıktan sonra Latina gonyolensi ile SLT işlemi yapıldı (Lightmed Corp, SeLecTor IEC60825). Açının alt kısmı 180° trabeküler ağ bölgesine 0.8 mj güçte başlanarak kabarcık oluşumu gözlenene kadar 1.2 mj?e dek gücü 0.1 mj artırılıp aralıklı olarak 50-60 şut lazer atışı yapıldı. Beş gün boyunca loteprednol damla tedavisi verildi. Olguların SLT öncesi, SLT sonrası 1.gün, 1.hafta, 1.ay, 3. ve 6. ay kontrollerinde göz içi basınçları, merkezi kornea kalınlıkları ve speküler mikroskopik ölçümleri alınarak kaydedildi. SLT öncesinde ve 6. ayda optikal koherans tomografi (Zeiss Stratus OKT) ile retinal sinir lifi tabakası (RNFL) ölçümü ve görme alanı bulguları kaydedildi. Tedavi sonrası göz içi basıncı değerleri (SLT sonrası 1. hafta, 1. ay, 3. ay ve 6. ay) başlangıç değerlerine göre (SLT öncesi ve SLT sonrası 1. gün) istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşüktü. Tedavi öncesi ve sonrası alınan speküler mikroskopi bulguları ve merkezi kornea kalınlıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Yine benzer şekilde tedavi öncesi ve sonrası OKT RNFL ölçümleri, görme alanı değerleri bulguları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Bu bulgular göz önüne alındığında SLT tedavisi, PAAG ve OHT tedavisinde etkili olup kornea endotel bütünlüğü açısından güvenli bir seçenektir.
Özet (Çeviri)
Between November 2011 and November 2012, 40 patients (20 men and 20 women) with primary open angle glaucoma (POAG) and ocular hypertension (OHT) were prospectively evaluated in Selcuk University faculty of medicine. Minimum intraocular pressure as more than 21 mmHg and more than 25 mmHg in patients with POAG (15 cases ? 23 eyes) and OHT (25 cases ? 48 eyes), respectively.After obtaining a comprehensive medical and ocular history, all cases underwent a complete ophthalmic examination. While, vision levels of these cases were noted using Snellen chart and intracular pressure measurements were taken by Goldmann applanation tonometry. Anterior segment examinations were performed using biomicroscopy (Topcon SL-3C). Goldmann three-mirror goniolens were used for iridocorneal angle measurements and Humphrey Field Analyzer (Zeiss Humphrey Field Analyzer 750i) with 30-2 threshold was used for visual field examinations. Patients with neovascular glaucoma, congenital glaucoma, narrow angle or angle closure glaucoma, corneal lesions such as corneal nephelion, neovascularisation blocking the iridocorneal angle viewing, pseudoexfoliations and patients experienced intraocular surgeries except facoemulsification surgery and previous laser treatment, were excluded from the study. The study was approved by our local ethic commitee.Patients whose intraocular pressure were more than 21 mmHg, underwent selective laser trabeculoplasty (SLT). In these patients, central corneal thickness measurements were taken by ultrasonic pakimetry (Nidek, Echoscan US-4000). All patients gave their informed consents before treatment. After the premedications with brimonidine (%0.15) and topical anesthesia with proparacaine %0.5 SLT treatment was applied to the inferior 180° region of trabecular meshwork with 50-60 laser shots (Lightmed corp, SeLecTor IEC60825). Its power was initially applied as 0.8 mj, increased step by step for 0.1 mj to1.2 mj. Post-SLT topical medication with loteprednol ophthalmic colir was prescribed for 5 days. Central corneal thickness, specular microscopy and intraocular pressure measurements were taken and noted at the visits for pre-slt, post-slt 1. day, 1. week, 1. month, 3. months and 6. months.Optical coherence tomography (Zeiss Stratus OCT) retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness and visual fields tests were measured before SLT and at the 6. month-control. Post-SLT intraocular pressures (1. week, 1. month, 3. month and 6. month) were statistically significant lower than intraocular pressures of pre-SLT and post-SLT 1. day. However, no statistically significant difference was found between the results of initial and final measurements of central corneal thickness and specular microscopic corneal endothelial evaluation. Similarly there was no statistically significant difference between initial and final measurements for OCT and visiual field tests results respectively. According to these findings, it is concluded that, SLT is an effective treatment for POAG and OHT and safe on the entirity of corneal endothelial layer.