Preventive measures against alkali-silica reaction
Alkali-silika reaksiyonuna karşı önlemler
  1. Tez No: 119094
  2. Yazar: FATİH BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. LUTFULLAH TURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alkali-Silika Reaksiyonu, Mineral Katkılar, Çelik Lif, Öğütülmüş Kil Tuğlası vı, Alkali-Silica Reaction, Mineral Admixtures, Steel Fiber, Ground Clay Brick IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz ALKALİ-SİLİKA REAKSİYONUNA KARŞI ÖNLEMLER Bektaş, Fatih Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Lutfullah Turanlı Ocak 2002, 87 sayfa Alkali-silika reaksiyonu beton alkalileri ile bazı silisli agregalar arasında meydana gelen kimyasal bir bozunma sürecidir. Reaksiyon betonda çatlamalara neden olur. Yapının aniden yıkılması söz konusu değilse de tamir gereklidir. Alkali- silika reaksiyonu uzun ve devamlı bir süreçtir. Çatlaklar oluştuktan sonra ise kesin bir çözümü yoktur. Alkali-silika reaksiyonuna karşı alınacak önlemlerin betonun dizayn aşamasında uygulanması gerekir. Bu çalışmada, hızlandırılmış harç çubuğu metodu kullanılarak çeşitli katkıların alkali-silika genleşmesi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma üç bölüm halinde yürütülmüştür. Her bölüm, harç çubuklarının boylarının ölçülmesi ve tarayıcı elektron mikroskobu kullanılarak mikro yapılarının incelenmesinden oluşur. İlk bölümde, alkali-silika reaksiyonuna bağlı genleşmeyi kontrol etmek için Türkiye'de mevcut olan üç farklı uçucu kül, bir silis dumanı, bir yüksek fırın cürufu ve iki farklı doğal puzolan (tras) çimento ağırlığınca kısmen yer değiştirilmiştir. Bir sonraki aşamada, çatlamayı önlemek için çelik lifler farklı hacimlerde (toplam harç hacmi) kullanılmıştır. Deneysel çalışmanın son bölümünde, alkali-silikareaksiyonunu önlemede yeni bir malzeme olan öğütülmüş tuğla test edilmiştir. Öğütülmüş kil tuğlası çimento ile ağırlıkça kısmen yer değiştirilmiştir. Sonuçlar, test edilen bütün katkıların yeterli miktarlarda kullanıldığında alkali-silika reaksiyona karşı etkin olduğunu göstermiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREVENTIVE MEASURES AGAINST ALKALI-SILICA REACTION Bektaş, Fatih M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Dr. Lutfullah Turanlı January 2002, 87 pages Alkali-silica reaction is a chemical deterioration process occurring between concrete alkalis and certain types of siliceous aggregates. The reaction generally causes severe cracking of concrete. Although no sudden collapses take place, maintenance is needed. Alkali-silica reaction is a long and continuous process that there is no exact solution after cracking arises. Preventive measures against alkali- silica reaction should be taken during the design stage of concrete. This study involved the effects of various additives on the alkali-silica expansion using accelerated mortar bar method. The study was carried out in three main stages. Each stage consisted of the expansion measurement using accelerated mortar bar method and the micro structural observations using scanning electron microscopy. In the first part of the study traditional mineral admixtures, three fly ashes, one silica fume, one blast furnace slag, and two natural pozzolans (trass), which are available in Turkey, were used in various quantities as cement mass replacement to control the expansion. In the next part cracking was controlled using steel fibers in different amounts as mortar volume. In the last part of the study, a new iiipotential material in suppressing the alkali-silica expansion was tested. Ground clay brick was added to the mortar as cement replacement by mass. The results revealed out that all the materials used in the study were effective in suppressing the deleterious alkali-silica reaction when used in sufficient amounts.