Water surface profiles in compound channels
Bileşik kanallarda su yüzü profilleri
- Tez No: 119095
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TOKYAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Bileşik Kanallar, Kritik Derinlik, Enerji Eşitliği, Momentum Eşitliği VI
 - Yıl: 2002
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz BİLEŞİK KANALLARDA SU YÜZÜ PROFİLLERİ BİRSOY, Orhun Yüksek Lisans, İnşaat Mühendiliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nuray Tokyay Ocak 2002, 88 pages Su yüzü profil hesaplan, taşkın kontrol önlemleri, hidrolik yapıların tasarımı gib su kaynaklan araştırmalarında önemli bir etkendir. Bu hesaplar bileşik kanallar söz konusu olduğunda oldukça karmaşıklaşır. Bu karmaşıklık nedeni ile bu alandaki araştırmalar bir konu üzerinde yoğunlaşıp konunun diğer etkenleri genelikle en basit formu ile ele alınır. Bu çalışma, bileşik kanallarda su yüzü profilleri hesaplarında kullanılabilir gelişmeleri bir araya getirip kullanmak amacım hedeflemektedir. Bu amaçla, bir bileşik kanal Froude sayısı tanımlanıp enerji ve momentum eşitlikleri ile birleştirilmiştir. Hesaplan yapmak için C++ ile yazılmış bir bilgisayar programı (CCWASP) geliştirilmiştir. Programa aynı zamanda esneklik kazandırması amacı ile farklı kesit ayırıcı methodları ve sürtünme eğimi hesaplama yöntemleri eklenmiştir. M2 profili elde edilebilen bir labaratuar kanalında programı test etmek için deneyler yapılmıştır. Hesapların sonucunda deney sonuçlarına yakın ancak kullanılan metodlara bağlı olarak değişen, deney sonuçlarından elde edilenden daha yüksek su profilleri elde edilmiştir. Bunun nedeni temel su profili eşitlikleri bulunurken yapılan varsayımlardan ileri gelmektedir. v
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WATER SURFACE PROFILES IN COMPOUND CHANNELS BİRSOY, Orhun M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuray Tokyay January 2002, 88 pages Water surface profile computations are an important part of water resources investigations involving flood plain delineations, evaluation of flood control measures and the design of hydraulic structures. These calculations become quite complicated in the case of a compound channel. Due to its complexity, generally the investigations are concentrated on a specific subject and the other aspects are included in their simplest forms. This study aims to unite the available improvements in the computation of water surface profiles in compound channels and to calculate the water surface profile in a compound channel. For this purpose, a compound channel Froude number is defined and incorporated with energy and momentum equations to solve the profile. A computer program (CCWASP) is coded in C++ for the calculations. In this program, some different cross sections subdivision methods and friction slope calculation methods are also added to improve flexibility. Experiments with M2 profiles in a small laboratory channel are performed to test the program. It is seen that the computed profiles are comparable with the experimental results but are slightly over estimated with changing ratios according to the İİİcombinations of the methods requested. This over estimation is due to the assumptions made during the development of basic profile equations. Keywords : Compound Channels, Critical Depth, Energy Equation, Momentum Equation IV