A Serial two-echelon inventory system with waiting time restriction
Bekleme zamanı kısıtlı, seri, iki aşamalı envanter modeli
- Tez No: 119098
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP, DOÇ. DR. REFİK GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Multi-echelon Production/Inventory Systems, Serial Systems, Waiting Time Restriction, Bonded Warehouse IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
öz BEKLEME ZAMAN KISITLI, SERİ, İKİ AŞAMALI ENVANTER MODELİ Doğru, Mustafa Kemal Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim ERKİP Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Refik GÜLLÜ Ağustos 2002, 150 sayfa Bu çalışmada seri, iki aşamalı, üst basamakta bekleme kısıtı olan bir envanter sistemi incelenmiştir. Çalışmanın motivasyonu ithalatı yapılan bir mal için fiktif antrepo işleten üretim firmalarında ortaya çıkan satın alma/stok taşıma problemini ele almaktır. Envanter kontrolü için üst basamağı (m,Y) politikası (m periyotluk her çevrimde Y'ye kadar doldur), alt basamağı ise S'ye kadar doldur politikası ile işletime sınırlandırdık. Dönemsel gözden geçirme, indirgeme maliyeti kriteri ve karşılanamayan talep için yok satma kabul etmekteyiz. Modelin amacı sipariş verme, envanter tutma ve yok satma maliyetlerini en aza indirecek politika parametrelerini bulmaktır. Bunun için bir algoritma geliştirilmişve bazı dışsal parametrelerin sistem performansına etkilerini incelemek amacıyla sayısal analiz gerçekleştirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Çok Aşamalı Üretim/Envanter Sistemleri, Seri Sistemler, Bekleme Zamanı Kısıtı, Fiktif Antrepo vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SERIAL TWO-ECHELON INVENTORY SYSTEM WITH WAITING TIME RESTRICTION Doğru, Mustafa Kemal M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nesim ERKİP Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Refik GÜLLÜ August 2002, 150 pages In this study, a serial two-echelon inventory system with waiting time restriction at the higher installation is considered. The motivation comes from the purchasing/inventory carrying problem faced by production firms that operate a bonded warehouse for an imported item. For inventory control, we restrict an (m,Y) policy (order-up-to Y in every m-period cycle) for the upper installation and an order-up-to policy for the lower one. We assume periodic review of the inventories, discounted cost criterion and backordering of the unsatisfied demand. The objective of the model is to determine the policy parameters that minimize the ordering, holding and backordering costs of a single cycle. For this purpose, an algorithm is developed and a numerical analysis is conducted to see mthe effects of some of the external parameters of the model on system performance.