Spectroelectrochemical investigations of pyrimidine-2-thionato-bridged binuclear platinum(III) complexes
Primidin-2-thionato köprü ligandlı binükleer platin(III) komplekslerinin spektroelektrokimyasal incelenmesi
  1. Tez No: 119106
  2. Yazar: ÖZGE ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN İŞÇİ, PROF. DR. AHMET M. ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Binükleer Platin(ni, EH) Kompleksleri, Binükleer Platin(II, II) Kompleksi, Dönüşümlü Voltametre, Spektroelektrokimya, Elektron Soğurma Spektrumu vııı, Binuclear Platirmm(in, HI) Complexes, Binuclear Platinum(II, II) complex, Cyclic Voltammetry, Spectroelectrochemistry, Electronic Absorption Spectra
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz PRİMİDİN-2-THÎONATO KÖPRÜ LİGANDLİ BÎNUKLEER PLATİN(III) KOMPLEKSLERİNİN SPEKTROELEKTROKİMYASAL İNCELENMESİ Özbek, Özge Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin İşçi Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet M. Önal Temmuz 2002, 74 sayfa Bu çalışmada diplatin(III, III), [XPt (B-B)4PtX] (B-B- (köprü) = C4H3N2S“; X = Cl”, Br“ ve I”) kompleksleri hazırlanmış, bu komplekslerin dönüşümlü voltamogramları ve elektron soğurma spektrumları asetonitril çözeltisi içerisinde ölçülmüştür. Her üç maddenin dönüşümlü voltamogramlarında indirgenme tepe vıgerilimlerinin tersinir olmadığı gözlenmektedir. Maddelerin indirgenmeleri her bir platin atomunun birer electron almasıyla oluşmaktadır. İndirgenmeye bağlı olarak görülen yükseltgenme tepe gerilimi, indirgenme sonucunda oluşan ürünün oksitlenmesi sonucu meydana gelmektedir. Dönüşümlü voltamogramların sonuçlarına uygulanan Nichelson-Shain testine göre, maddelerin elektrokimyasal indirgenmelerinden sonra kimyasal bir tepkime oluşmaktadır ve bu tepkimede eksenel konumdaki ligandlar kompleksden ayrılmaktadır. Böylece her üç indirgenme sonunda Pt(II)-Pt(n) sistemi içeren Pt2(C4H3N2S)4 binükleer kompleksi meydana gelmektedir. Maddelerin oksitlenme tepe noktalan beklendiği gibi birbirlerine yatandır. Elektroliz hücresi içerisinde yürütülen maddelerin elektrokimyasal indirgenme ve bunu takip eden yükseltgenme tepkimeleri elektroliz sırasında ölçülen elektron soğurma spektrumları ile izlenmiş ve spekttrumlardaki değişimler kaydedilmiştir. Spektroelektrokimyasal sonuçlar göstermektedir ki her üç maddenin indirgenmesi sonrasında aynı spektrum elde edilmektedir ki bu her üç maddenin de indirgendiğinde aynı maddeyi verdiği anlamına gelmektedir. Maddelerin yükseltgenmeleri de aynı şekilde elektron soğurma spektrumu ile takip edilmiş ve yükseltgenme sonrasında başlangıç maddelerinin spektrumları elde edilmiştir. Bu da indirgenme sırasında kompleksten ayrılan eksenel ligandlann yükseltgenme sırasında tekrar eksenel konumdaki yerlerine geri döndüklerini göstermektedir İndirgenme sonucu oluşan ürün çözeltiden ayrılarak tetkikleri yapılmıştır. Element analiz sonuçlarına göre bu ürün Pt2(C4H3N2S)4'tir. Maddenin *H NMR ve 13C NMR spektxumlarının başlangıç maddelerinin spektrumlarıyla benzerlik göstermesi Pt2(C4H3N2S)4 kompleksinin oluşumuna ait ikinci bir kanıttır. Ayrıca vnbu maddenin dikloroetan içerisinde alınan elektron soğurma spektrumu indirgenme tepkimesi sonunda elde edilen spectrum ile aynıdır. Her bir maddenin değişik bir değerde indirgenme tepe noktasının olmasının nedeni maddelerin HOMO ve LUMO'larının farklı enerji seviyelerinde olmalarından kaynakanmaktadır ve bu da eksenel konumdaki farklı ligandlann metal atomları ile yaptıkları farklı a ve % etkileşmelerinden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPECTROELECTROCHEMICAL INVESTIGATIONS OF PYRTMIDINE-2-TfflONATO-BRIDGED BINUCLEAR PLATINUM (HI) COMPLEXES Özbek, Özge M. S. Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin İşçi Co-supervisor: Prof. Dr. Ahmet M. Önal July 2002, 74 pages In this work diplatinum (HI, EI), [XPt (B-B)4PtX] type binuclear complexes (B-B (bridging) = C4H3N2S“; X = CI”, Br“, I”) were prepared and their cyclic voltammograms (CV) and electronic absorption spectra were measured in acetonitrile solution. An irreversible metal based reduction peak appears during title cathodic scan for each of three complexes. Upon reversal of the scan direction, 111an irreversible oxidation peak appears. Since the oxidation peak appears after the cathodic peak it is due to the oxidation of the product formed after the electrochemical reduction of the complexes. Nichelson-Shain test for these complexes implies that there is a chemical reaction after reduction which is the release of the axial halides from the binuclear complexes to have the common reduction product Pt2(C4H3N2S)4 with Pt (II)- Pt (II) system. The oxidation potentials are very similar as expected. The changes in the UV-Vis spectrum observed in-situ during electrolysis indicate that all three complexes give the same product. Oxidation of the contents of the same solution after reduction were carried out and the changes in the spectra indicated that after oxidation the original spectra of the starting complexes obtained, which means that axial halides that left the complex after reduction went back to their original places after oxidation to form the starting Pt(IH)- Pt(ffl) complex. The product after the reduction of Pt2(C4H3N2S)4X2 was isolated from the solution successfully. Elemental analysis suggest that the reduced product is Pt2(C4H3N2S)4. The similar aromatic trend in the !H NMR and 13C NMR spectra of the starting complexes and the reduced product is another indication of this result. The UV-Vis spectrum of the isolated product recorded in dichloraoethane solution displays exactly the same spectra after the reduction of the complexes. The changes in the reduction potentials with three different axial ligands are due to different energy levels of HOMO and LUMO of the complexes. This mainly results from different degree of a- and ^-interaction of the axial ligands with the metal atoms. IV