Synthesis and characterization of thiophen -3-yl acetic acid 4-pyrrol -1-yl phenyl ester and its conducting polymers
Tiyofen -3-il asetik asit 4-pirol-1-il fenil esterin ve iletken polimerlerinin sentezi
- Tez No: 143170
- Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT TOPPARE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İletken kopolimerler, Electrokromik özellikler, Conducting copolymers, electrochromic properties
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
3-tiyofen asetik asitin tiyonil klorür ile tepkimesinden oluşan 3-kloro tiyofen asetik asitin tekrar 4-pirol-l -il-fenil ile tepkimesi sonucu, tiyofen-3-il asetik asit 4- pirol-1-il fenil ester (TAPE) monomeri elde edilmiştir. Bu monomerin elektrokimyasal davranışı dönüşümlü voltametri yöntemi ile incelenmiştir. Homopolimerler hem kimyasal hem de sabit potansiyel elektroliz yöntemleri ile elde edillmiştir. TAPE monomeri bitiyofen ve pirol varlığında asetonitril- tetrabütilamonyum tetrafloroborat (TBAFB) çözücü-elektrolit ikilisinde sabit potansiyel elektroliz yöntemi ile polimerleştirilmiştir. Kimyasal yapı NMR ve FTIR ile tayin edilmiştir. Elde edilen polimerlerin ve kopolimerlerin termal davranışları DSC ve TGA yöntemleriyle belirlenmiştir. Filimlerin yüzeysel yapı analizleri SEM ile incelenmiştir. İletkenlik ölçümlerini yapmak için ise iki nokta tekniği kullanılmıştır. Bunlardan başka TAPE/BiTh kopolimerinin elektrokromik ve spektroelektrokimyasal özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Thiophen-3-yl acetic acid 4-pyrrol-l-yl phenyl ester (TAPE) monomer was synthesized by the reaction of thiophene acetic acid with thionyl chloride, and further reaction of 3-chloro thiophene acetic acid with 4-pyrrol-l-yl phenol. Electrochemical behavior of this monomer (TAPE) was determined by cyclic voltammetry. Homopolymers were achieved both by using electrochemical and chemical polymerization techniques. Copolymers of TAPE in the presence of bithiophene and pyrrole were synthesized by potentiostatic electrochemical polymerization in acetonitrile-tetrabutylammonium tetrafluoroborate (TBAFB) solvent-electrolyte couple. The chemical structures were confirmed both by Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy (NMR) and Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR). Differential Scanning Calorimetry (DSC) and Thermal Gravimetry Analysis (TGA) were used to examine the thermal behavior of synthesized conducting homopolymers and copolymers. The morphologies of the films were investigated by Scanning Electron Microscope (SEM). Two-probe technique was used to measure the conductivities of the samples. Moreover, investigations of electrochromic and spectroelectrochemical properties of poly(TAPE) and TAPE/BiTh copolymer were done.