Digital watermarking based on human visual system
İnsan görme sistemine dayalı görünmez damgalama
  1. Tez No: 119108
  2. Yazar: ALPER KOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. AYDIN ALATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Görme Sistemi, Görünmez Damgalama, Odaklanma, H263+, Zamansal Kontrast Eşik Düzeyi. vı, Digital Watermarking, Human Visual System, Contrast thresholds, Contrast Masking, Foveation, Temporal Sensitivity, H.263. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz İNSAN GÖRME SİSTEMİNE DAYALI GÖRÜNMEZ DAMGALAMA Koz, Alper Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. A. Aydın Alatan Eylül 2002, 80 sayfa Son yıllarda sayısal teknolojinin gelişimi sayısal bilginin üretilmesinde, iletilmesinde ve kullanımında büyük kolaylıklar sağlamıştır. Fakat, bu gelişme aynı zamanda telif hakkının korunması gibi bir problemi daha da belirgin hale getirmiştir. Görünmez sayısal damgalama bu soruna önerilen çözümlerden birisidir. Görünmez damga ses, imge ve video gibi bilgilerin içine saklanır ve bilginin izinsiz kullanımı durumunda telif hakkı sahibinin kendi sahipliğini ispatlamasını sağlar. Bu çerçevede, insan görme sisteminin (İGS) özelliklerini kullanan görünmez damgalama yöntemleri incelenmiş ve İGS'nin odaklanma özelliğine ve zamansal değişimlere duyarlılığına dayalı iki farklı yöntem önerilmiştir. Birinci yöntem, odaklanmaya dayalı kontrast eşik değerlerini kullanarak, odaklanılan noktadan uzaklaştıkça damganın büyüklüğü artacak şekilde damgayı imgeye koyar. Yöntemin toplamsal Gauss gürültüsü, imge kırpma ve imge sıkıştırma (JPEG) gibi ataklara dayanıklılığı ve daha önceki ÎGS'yedayalı yöntemlerden daha iyi sonuçlar verdiği gösterilmiştir. Ayrıca yöntem video için uyarlanmış ve yöntemin ITU H263+ kodlamasına karşı gürbüzlüğü gösterilmiştir. Sadece video damgalama için önerilen ikinci yöntem ise, İGS'nin zamansal kontrast eşik düzeylerinden faydalanarak damganın videonun hangi kısımlarına konacağım ve damganın büyüklüğünü belirler. Yöntemin, ITU H263+ kodlama (230-240 kbps'den daha büyük bit hızlan için), Gauss gürültüsü ekleme, çerçevelerin ortalamasını alma ve çerçeve düşürme gibi ataklara karşı dayanıklılığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIGITAL WATERMARKING BASED ON HUMAN VISUAL SYSTEM Koz, Alper M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Aydın Alatan September 2002, 80 pages The recent progress in the digital multimedia technologies has offered many facilities in the transmission, reproduction and manipulation of data. However, this advance has also brought the problem such as copyright protection for content providers. Digital watermarking is one of the proposed solutions for copyright protection of multimedia. A watermark embeds an imperceptible signal into data such as audio, image and video, which indicates whether or not the content is copyrighted. Within this scope, digital watermarking methods, which are designed to exploit many aspects of HVS in order to provide an imperceptible and robust watermark, are reviewed. Then, two watermarking methods, which are based on foveation and temporal sensitivity phenomena of HVS, respectively, are proposed. Theseapproaches have not been exploited for the purpose of digital watermarking. The first proposed method embeds watermark into the image periphery according to foveation-based HVS contrast thresholds. Compared to the other HVS-based watermarking methods, the simulation results demonstrate an improvement in the robustness of the proposed approach against image degradations, such as JPEG compression, cropping and additive Gaussian noise. In addition, the proposed method for the images is adapted for video and the robustness of the adapted method against ITU H263+ coding is tested. The second method, which is proposed for only video watermarking, exploits the temporal contrast thresholds of HVS to determine the location, where the watermark should be embedded and the maximum strength of the watermark. The results demonstrate that the proposed scheme survives video distortions, such as additive Gaussian noise, ITU H263+ coding at bit rates not lower than 230-240 kbps, frame dropping and frame averaging.