Poly (ethylene terephthalate) and high density polyethylene in melt blending in the presence of transesterification catalyst
Poli (etilen teraftalat)'ın yüksek yoğunluklu polietilen ile transesterifikasyon katalizörlü ortamda eriyik karışımı
  1. Tez No: 119109
  2. Yazar: BİNNUR ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN TİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: PET- YYPE Karışımı, Mekanik, Morfolojik, Thermal ve Eriyik Akma Özellikleri, Transesterifikasyon Katalizörü, Çinko Asetat, Uyumlulaştırma. vı, PET-HDPE Blend, Mechanical, Morphological, Thermal and Melt Flow Properties, Transesterification Catalyst, Zinc Acetate, Compatibilization. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
öz POLİ(ETİLEN TEREFİTALAT)'IN YÜKSEK YOĞUNLUKLU POLİETİLEN İLE TRANSESTERİFİKASYON KATALİZÖRLÜ ORTAMDA ERİYİK KARIŞIMI Özkan, Binnur Yüksek Lisans, Kimya Bölümü, Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teoman Tinçer Ocak 2002, 75 sayfa PET ve YYPE, endüstride hemen her alanda ve özellikle ambalaj sektöründe kullanılmakta olan iki önemli plastiktir. Bu çalışma PET şişelerinin YYPE ile eriyik karışımı sayesinde uyumlulaştırılmasını kapsamaktadır. PET ve YYPE karışımlarının en büyük dezavantajı zayıf mekanik özelliklere sahip uyumsuz karışımlar olmalarıdır. Bu iki polimer arasındaki uyumsuzluğu ortadan kaldırmak ve etkileşimi artırmak için çeşitli yöntemler uygulanmıştır. Bu çalışmalar içerisinde transesterifikasyon katalizörlerinin etkisi ise şimdiye kadar yer almamıştır. Bu çalışmanın ana amacı transesterifikasyon katalizörünün PET- YYPE karışımlarının uyumlulaştırılması üzerindeki etkilerini araştırmaktır.Yüksek sıcaklıkta (275 °C), tek vidalı ekstrüzyon yöntemi kullanılarak ağırlıkça % 20, 30, 40, 50 PET içerecek şekilde hazırlanan karışımlar, uyumlulaştırıcı (çinko asetat (ZA) ve çinko asetat (ZA) + nıaleik anhidrit (MA) karışımı) eklenmiş ve eklenmemiş olarak hazırlanmışlardır. Transesterifikasyon katalizörünün karışımların gerilim ve eriyik akma özelliklerinin üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bununla birlikte, karışımların morfolojisi ve ısıl davranışı sırasıyla Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) ile takip edilmiştir. Bu çalışmada kullanılan transesterifikasyon katalizörünün, karışımların gerilim dayanımını düşürdüğü görülmüştür. Bu eğilim özellikle % 0.5 ZA (5ZA) ve % 1.0 ZA (10 ZA) içeren karışımların ikinci ekstrüzyonları incelendiğinde rahatlıkla görülebilir. Bunun yanında, MFI değerlerinin de birinci ekstrüzyondan (El) ikinci ekstrüzyona (E2) geçerken aynı şekilde azaldığı gözlenmiştir. ZA ve MA'nın birlikte eklenmesiyle bu eğilimin tersine döndüğü söylenebilir. ZA+MA içeren karışımların gerilim dayanımı, sadece ZA içeren karışımlara göre artmıştır. Buna ek olarak, SEM çalışmaları PET'in YYPE içerisinde homojen bir dağılım gösterdiğini söylemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLYETHYLENE TEREPHTHALATE) AND HIGH DENSITY POLYETHYLENE IN MELT BLENDING IN THE PRESENCE OF TRANSESTERIFICATION CATALYST Özkan, Binnur M. S., Department of Chemistry, Supervisor: Prof. Dr. Teoman Tinçer January 2002, 75 pages PET and HDPE are two important plastics that are most commonly used in packaging industry. This study covers compatibilizing of PET bottles through melt blending with HDPE. The blends of PET-HDPE are known to be immiscible and incompatible with poor mechanical properties. Different methods were applied in order to increase compatibility and interaction between these polymers. Yet, there was no study about the effect of transesterification catalysts on the polyester-polyolefin blends. Main objective of this study is to understand the effect of transesterification agent on the compatibilization of PET- HDPE blends. inHigh temperature extrusion at 275 °C with a single screw extruder was used for the preparation of blends at 20, 30, 40, 50 % PET composition by weight. Blends were prepared with and without compatibilizers (including zinc acetate (ZA) and mixture of zinc acetate (ZA) and maleic anhydride (MA)). Effect of transesterification catalyst, ZA and MA on tensile and melt flow properties of blends were investigated. The morphology and thermal behavior of the blends were examined with Scanning Electron Microscope, Differential Scanning Calorimeter, respectively. It was found that in the presence of transesterification catalyst, tensile strength of blends decreased with respect to non-treated blends. Especially, this trend can be easily seen for the second extrusions of blends with 0.5 % ZA (5ZA) and 1.0 % ZA (10 ZA). Moreover, MFI values decreased in the same manner through first extrusion (El) to second extrusion (E2). By the addition of MA to treated blend compositions, this trend was found to be in reverse order. Tensile strength of Z A + MA treated blends increased with respect to only ZA-treated blends. In addition, SEM results showed good dispersion of PET into HDPE.