Isolation of esculetin from Aesculus hippocastanum L. and its antioxidant effects on microsomal lipid peroxidation
Eskületin'in Aesculus hippocastanum L.'den izolasyonu ve mikrozomal lipid peroksidasyonu üzerindeki antioksidan etkileri
  1. Tez No: 119116
  2. Yazar: ERKİN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEN ÇORUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aesculus hippocastaman L, at kestanesi, eskületin, saflaştırma, lipid peroksidasyonu VI, Aesculus hippocastanum L, Horse Chestnut, Esculetin, Purification, Lipid Peroxidation. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
öz ESKÜLETİN'İN AESCULUS HİPPOCASTANUM L.'VEN İZOLASYONU VE MİKROZOMAL LİPİD PEROKSİDASYONU ÜZERİNDEKİ ANTİOKSİDAN ETKİLERİ Aydın, Erkin Yüksek Lisans, Biyokimya Bölümü Danışman: Doç. Dr. Nursen Çoruh 43 sayfa Nisan 2002 Aesculus hippocastanum L. Türkiye'de sıkça bulunan bir süs ağacıdır. Bu bitkiden elde edilen tıbbi preparatların çok uzun bir geçmişi vardır. Bu bitki tıbbi veya endüstriyel önemi olan bir çok bileşen içermektedir. Saponinler, flavonoidler ve kümerinler bunların en önemlileridir. Eskületin bir kümerin türevidir ve bir çok potansiyel klinik uygulama alam mevcuttur. Bunlardan en önemlisi kansere karşı olan etkileridir. Ayrıca oldukça aktif bir serbest radikal yakalayıcıdır. Bu çalışmada Aesculus hippocastanum L. kabuğundaki eskületin basan ile izole edilmiştir. Eskületinin saflığına H-NMR spektroskopiyle karar verilmiştir. Ayrıca eskületin ve diğer iki ham ekstrenin biyokimyasal aktiviteler i çalışılmıştır. Çalışılan biyokimyasal aktiviteler bu maddelerin inhibitor etkileri ve koyun karaciğer mikrozomal lipid peroksidasyonuna etkileridir. Çalışma sonucunda eskületinin alfa- Jekoferolden bile daha güçlü bir radikal yakalayıcısı olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISOLATION OF ESCULETIN FROM AESCULUS HIPPOCASTANUML. AND ITS ANTIOXIDANT EFFECTS ON MICROSOMAL LIPID PEROXIDATION Aydın, Erkin M. Sc, Department of Biochemistry Supervisor: Assoc. Prof. Nursen Çoruh 43 pages April 2002 Aesculus hippocastanum L. is a common ornamental tree found in Turkey. This plant has a long history of use in different medicinal preparations. It bears a large number of medically or industrially important components. Saponins, flavonoids, and coumarines are the most significants of these. Esculetin is a coumarin derivative with various clinical applications. Most important of these is the anti-cancer activity of esculetin. Furthermore, it is an highly potent free radical scavenger. In this study, we have successfully isolated esculetin from bark of Aesculus hippocastanum L. Purity of esculetin was determined by H-NMR spectroscopy. We also studied the biochemical activities of esculetin and two crude extracts (seed and bark). The biochemical tests performed were inhibitory effects of these compounds and their role in sheep liver microsomal lipid peroxidation. In this study it is shown mthat esculetin is a successful free-radical scavenger, even more potent than alpha- tocopheroL