Synthesis and characterization of pentacarbonyl (vinylferrocene) metal (O) complexes (metal=chromium, molybdenum, tungsten)
Pentakarbonil (vinilferrosen) metal (O)'ın (metal=krom, molibden, volfram) sentezi ve tanımlanması
- Tez No: 119118
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Vinilferrosen, Karbonil, Krom, Molibden, Volfram. vı, Vinylferrocene, Carbonyl, Chromium, Molybdenum, Tungsten. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz PENTAKARBONİL(VİNİLFERROSEN)METAL(0yiN (METAL= KROM, MOLİBDEN, VOLFRAM), SENTEZİ VE TANIMLANMASI Nazlan, Demir Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi Prof. Dr. S aim Özkâr Temmuz 2002, 82 sayfa Pentakarbonil(rı2-vinilferrosen)metal(0), M(CO)5(Fc-CH=CH2) (M=Cr, Mo, W) fotokimyasal olarak sentezlendi. Komplekslerin sentezinde başlangıç maddeleri olarak hekzakarbonil metal(O) ve vinilferrosen kullanıldı. Işınlamalar n-hekzan çözeltisinde 20 saat süre ile -15°C'de yapıldı. Pentakarbonil(r)2-vinilferrosen)volfram(0), W(CO)5(Fc-CH=CH2) süblümleş tirme ve kristalizasyon kullanılarak n-hekzan çözeltisinden izole edildi. İzolasyon gerçekleştirildikten sonra kompleks spektroskopik teknikler kullanılarak tanımlandı.İR spektroskopisi, NMR spektroskopisi, ve Kütle spektrometrisi sonucu kompleksin yapısı incelendi. Kompleksin elektrokimyasal davranışları dönüşümlü voltametri kullanılarak ve elektrot reaksiyon mekanizması elektrolizin her safhasında UV spektroskopik ölçümler yardımıyla incelendi. Pentakarbonil(r| -vinilferrosen)molibden(O), Mo(CO)5(Fc-CH=CH2) ve penta- karbonil(rı -vinilferrosen)krom(O), Cr(CO)5(Fc-CH=CH2) kompleksleri de başarıyla sentezlendi, fakat çeşitli saflandırma metodları uygulanmasına rağmen her iki kompleksinde izolasyonu gerçekleştirilemedi. İki kompleks de İR spektroskopisi ve NMR spektroskopisi kullanılarak tanımlandı. İki farklı geçiş elementini ( demir+krom, demir+molibden, ve demir+volfram) yapısında içermesi Grup 6 metal karbonil vinilferrosen komplekslerini çok ilginç kılmaktadır. Sentezi gerçekleştirilen bu kompleksler olefin üzerinden ferrosene bağlanan geçiş metal komplekslerine ilk örneği oluşturmaktadır. Bu komplekslerin olefinlerin katalitik tepkimelerinde katalizör olarak kullanımları mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF PENTACARBONYL(VINYLFERROCENE)METAL(0) COMPLEXES (METAL: CHROMIUM, MOLYBDENUM, TUNGSTEN) Nazlan, Demir M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Saim Özkâr July 2002, 82 pages Pentacarbonyl(îi2-vinylferrocene)metal(0), M(CO)5(Fc-CH=CH2) (M=Cr, Mo, W) were synthesized photochemically from the respective hexacarbonylmetal(O) and vinylferrocene at -15°C for 20 hours in n-hexane solution. Pentacarbonyl(r)2-vinylferrocene)tungsten(0), W(CO)s(Fc-CH=CH2) was successfully isolated by using sublimation and recrystallization from n- hexanesolution. After isolation, pentacarbonyl(r)2-vinylferrocene)tungsten(0), iiiW(CO)5(Fc-CH=CH2) was characterized by using IR spectroscopy, NMR spectroscopy,and Mass spectrometry. The electrochemical behaviour of W(CO)5(Fc- CH=CH2) was also studied by using cyclic voltammetry and the mechanism of electrode reaction was investigated by in-situ UV-VIS spectroscopic measurements. Pentacarbonyl(ri -vinylferrocene)molybdenum(O), Mo(CO)5(Fc-CH=CH2) and pentacarbonyl(ri2-vinylferrocene)chromium(0), Cr(CO)5(Fc-CH=CH2) were successfully synthesized. Although several purification methods were applied, isolation of both complexes could not be accomplished. Both complexes were characterized by using IR spectroscopy and NMR spectroscopy. The synthesis of Group 6 metal carbonyl vinylferrocene complexes is very interesting, because they contain two different transition metals (iron+chromium, iron+molybdenum, and iron+tungsten). The complexes synthesized are the first examples of Group 6 transition metals bonded to vinylferrocene through the vinylgroup. These complexes can be used as catalysts in catalytic olefin reactions.