Appearance reconstruction of three-dimensional models from real images
Üç boyutlu modellere gerçek görüntülerden oluşan doku geriçatımı
- Tez No: 119122
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: görsel tutarlılık, parçacık sistemleri, görüntü geriçatımı, üç boyutlu modelleme, doku kaplama, bilgisayarla görme. vı
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
oz ÜÇ BOYUTLU MODELLERE GERÇEK GÖRÜNTÜLERDEN DOKU GERİÇATIMI Yılmaz, Ulaş Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Volkan Atalay Ocak 2002, 48 sayfa Bilgisayarla görmenin önemli problemlerinden birisi herhangi bir nesnenin genel aydınlanma koşulları altında gelişi güzel çekilmiş fotoğrafları kullanılarak üç boyutlu modelinin çıkarılmasıdır. Bu probleme genel bir çözüm bulunabilmiş değildir; ancak, problem çekimlerin kontrollü bir ortamda gerçekleştirilmesi ile sadeleştirilebilmektedir. Pratik çözümler arasında nesne üzerindeki ışık etki lerinin azaltılması, kameranın nesne etrafında kontrollü hareketler yapması, nes nenin ve arka plan renklerinin özel olarak ayarlanması bulunmaktadır. Kon trollü ortamda alman fotoğraflardan kamera parametrelerini elde etmek daha kolay olmaktadır. Elde edilen parametreler kullanılarak modelin üç boyutlu şekli ve yüzey görüntüsü çıkarılır. Üç boyutlu modellerin kalitesini en çok yüzey görüntüsü belirlemektedir. Bu nedenle yüzey görüntüsünün çıkarılması özel bir dikkat gerektirir. Bu çalışmada, parçacık sistemleri ve renk tutarlılığı konularından yarar lanılarak yüzey görüntüsünün çıkarılmasına ilişkin bir yaklaşım anlatılmaktadır. Model, üçgenlerden oluşan bir tel kafes olarak tasarlanmıştır. Buna ek olarak,yüzeyin üç boyutlu parçacıklardan oluştuğu varsayılmış ve her parçacık iki boyutlu bir doku kaplamanın elemanı olarak soyutlanmıştır ve doku örüntüleri parçacıkların bakış-bağımsız renklerinin saptanması yoluyla hesaplanmıştır. Burada kullanılan algoritma ile yüzey görüntüsünün sürekli ve aydınlanma yan etkilerinden arınmış olarak çıkarılması sağlanmıştır. Kullanılan yöntemler hızlı ve gürbüzdür. Mod eller, İnternet üzerinde yaygın olarak kullanılan sanal gerçeklik modelleme dili (VRML)'ne çevrilebilmektedir. Nicel çözümlemeler yapabilmek için yöntemler geliştirilmiş ve sonuçlar bu yöntemlerle ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPEARANCE RECONSTRUCTION OF THREE DIMENSIONAL MODELS FROM REAL IMAGES M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Volkan Atalay January 2002, 48 pages Reconstruction of a complex three-dimensional (3D) rigid object from its two- dimensional (2D) images is a challenging computer vision problem under general imaging conditions. For practical solutions, the problem is simplified by using controlled imaging environments: camera makes a controlled motion around the object; background, surface and lighting are selected to reduce the illumina tion artifacts. Then, the geometry and the surface appearance of the model are reconstructed from the acquired images using the previously obtained camera parameters. The quality of a 3D model highly depends on the surface appear ance. So, appearance reconstruction requires special attention. In this study, an appearance reconstruction method based on the concept of surface particles and color consistency is explained. The geometry of the model is represented as a wireframe of triangles. In addition to its underlying representation, the model is considered as a surface composed of particles. Each particle is associated with a pixel in a 2D texture map, and the view-independent color information of the particles is extracted one by one from the image sequence with a photoconsistency algorithm. This method enables the extraction of a 111