Infrared spectroscopic study of diabetic rat heart cruide membranes
Diyabetli sıçan kalp dokularından elde edilen ham zarlar üzerinde kızılötesi spektroskopik çalışma
  1. Tez No: 119136
  2. Yazar: NEŞE KAPTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: FTIR, Diyabet, hücre zarı vı, FTER, Diabetes, membrane IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
oz DİABETLİ SIÇAN KALP DOKULARINDAN ELDE EDİLEN HAM ZARLAR ÜZERİNDE KIZILÖTESİ SPEKTROSKOPİK ÇALIŞMA Kaptan, Neşe Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Feride Severcan Temmuz 2002, 62 sayfa Diyabet insulin hormonu eksikliğinden veya dokuların pankreatik insulin' e duyarlılığın bozulmasından kaynaklanan ve böbrek yetersizliği, kalp damar rahatsızlıkları, kan anomalileri gibi pek çok komplikasyona neden olan bir rahatsızlıktır. Diyabet ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilen fakat tamamen iyileştirilemeyen kalıcı bir hastalıktır. Bu nedenle bioloji, biokimya ve biofizik alanlarındaki araştırmalarda önemli bir yere sahiptir. Bugüne kadar pek çok teknik ile Diyabet ve komplikasyonlarının altında yatan sebepler araştırılmıştır. Bu çalışmada Fourier Transform Kızılötesi Spektrosokopisi tekniği kullanılarak Diyabetin sıçan kalplerinden elde edilen ham zarlar üzerindeki etkisi moleküler düzeyde incelenmiştir.Diyabetik zarlarda faz geçiş sıcaklığı düşük değerlere kaymıştır. Bunun yanısıra zarların hidrofilik bölgelerinde düzen ve dinamik arttırmıştır. Karbonil ve fosfat guruplarının aralarında veya bulundukları sulu ortam ile yaptıkları güçlü hidrojen bağları, fosfolipid baş bölgelerindeki dinamiği azaltmıştır. Ayrıca bu çalışma FTTR. Spektrosokopisi teknik ile yağ oksidasyonu ve glikolizlenme gibi işlemlerin başarılı bir şekilde ölçülebileceğini göstermiştir. Yağ oksidasyonu doymamiş yağların olefinik bağlarından kaynaklanan bandın azalması ile kolaylıkla gözlenebilmekteyken, proteinlerde meydana gelen glikolizlenme işlemi 1000-1800 cm"1 bölgesinde oligosakkaritler için karakteristik olan bandlarda şiddet artışına sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INFRARED SPECTROSCOPIC STUDY OF DIABETIC RAT HEART CRUDE MEMBRANES Kaptan, Neşe M.S., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Feride Severcan July 2002, 62 pages Diabetes Mellitus, disease caused by the deficiency or impairment of the tissue responsiveness to pancreatic insulin, often leads to important secondary complications such as kidney failure, liver dysfunction, heart disease, haemotological abnormalities etc. Diabetes is a treatable but not curable disorder. For these reason, this disorder is an important area of research in biology, biochemistry and biophysics. So far different techniques have been used to understand the underlying mechanism of this disorder and its complications. In the present study Fourier Transform Infrared Spectroscopy was used to examine the effect of Diabetes on the rat heart crude membranes at molecular level. IllIn Diabetic membranes the main phase transition shifts to lower temperature. In addition in the hydrophobic part of the membrane, order and dynamics increases. Whilst strong hydrogen bonding, either with the carbonyl groups and phosphate oxgen or their aqueous environment, are obtained with decrease in the dynamics of the head group region. Additionally this study shows that FTIR provides an excellent means of measuring per-oxidative damage and glycosylation. Lipid peroxidation can be directly monitored by the decrease in the intensity of olefinic bond in unsaturated acyl chains, while glycation of membrane proteins can be determined from the bands in the spectral range 1000-1180 cm"1 that originate from the various C-0 stretching vibrations which are characteristics for oligosaccarrides.