Detecting and recognizing text from video frames
Video karelerinde yazı bulma ve tanıma
- Tez No: 119145
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. AYDIN ALATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yazı bulma, yazı çıkarma, video yazısı, video- ocr, doku, bölütleme. vı, Text detection, text extraction, videotext, video-ocr, texture, segmentation. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz VIDEO KARELERİNDE YAZI BULMA VE TANIMA Tekinalp, Serhat Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: A. Aydın Alatan Eylül 2002, 93 sayfa Sayısal video'da en önemli bilgi kaynaklarından biri video içindeki yazılardır. Video içindeki yazılar, görüntünün bir parçası olarak karşımıza çıkabileceği gibi video 'nun üretimi aşamasında sonradan eklenmiş de olabilirler. Bu yazıların bulunması ve okunması büyük video veritabanlarının endekslenmesine ve yönetilebilmesine olanak sağlar. Video yazılarının bulunabilmelerine olanak sağlayan temel özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler, farklı doku, yüksek kontrast ve düzgün renkolarak tanımlanabilir. Bu özellikleri kullanarak, video içerisindeki yazı bölgelerini bulmak mümkün olmakta ve bulunan bölgelerin eşiklenmesi yoluyla, imgenin karakter tanıma için ikilileştirilmesi mümkün olmaktadır. Bu çalışmada, video yazılarının bulunması ve tanınması için tüm bir sistem ortaya konulmuştur. Sistemin performansı, karakter tanıma yüzdesi ile farklı kombinasyonlar için test edilmiştir. Sistem ortalamada, birçok uygulama için yeterli sayılabilecek %59 tanıma oranına erişmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETECTING AND RECOGNIZING TEXT FROM VIDEO FRAMES Tekinalp, Serhat M.S, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Aydın Alatan September 2002, 93 pages An important source of information contained in digital video is the text in video frames. This text may appear as a part of the scene (scene text) or may be rendered artificially during production (superimposed text). By detecting and recognizing videotext, it is possible to index and easily manage large video archives. There are some basic properties, which makes videotext detectable. These properties are, distinguishing texture, high contrast, and uniform color. By employing these properties it is possible to mdetect text regions and binarize image for character recognition after thresholding these regions. In this thesis, a complete framework for detection and recognition of videotext is presented. The performance of the system is tested for its recognition rate for various combinations. The system is capable of character recognition rate up to 59%, which is quite reasonable for most purposes.