The Territorial sense in sidewalks: A case study in Kumrular Sreet, Ankara
Yaya kaldırımlarında egemenlik duygusu: Ankara, Kumrular Sokak'da saha çalışması
- Tez No: 119146
 - Danışmanlar: SEVİN OSMAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
 - Anahtar Kelimeler: man-environment interaction, sidewalks, territoriality, activity patterns, urban design. m
 - Yıl: 2002
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz YAYA KALDIRIMLARINDA EGEMENLİK DUYGUSU: ANKARA, KUMRULAR SOKAK'DA SAHA ÇALIŞMASI GÜLTAŞLI, Metehan Y. Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Sevin Osmay Eylül 2002, 1 14 sayfa Bu tez, insan ve yaya kaldırımları arasındaki etkileşimi, egemenlik kavramı çerçevesinde analiz etmektedir. Bu çalışmada, yaya kaldırımları ile ilgili problemlerin, sadece yetersiz fiziksel koşullardan değil aynı zamanda kullanıcıların egemenlik duygularının yetersizliğinden ileri geldiği varsayılmıştır. Bu varsayımı test etmek için, Ankara Kumrular Sokak'daki kaldırımlarda bir saha çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu saha çalışmasının başlıca hedefleri, söz konusu kaldırımlarda var olan egemenlik seviyelerinin karşılaştırılması ve de genel anlamda Türk insanının kaldırımlara bakış açısını ortaya çıkarmaktır. Bu çerçevede, bu amaca yönelik güvenilir bilgi edinmek için, anket ve sistematik gözlemlere dayalı veri toplama yöntemleri uygulanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, fiziksel niteliklerin yaya kaldırımlarının başarısında tek başına etkili olmadığını doğrulamaktadır. Bu çalışma, egemenlik kavramının yaya kaldırımlarının yaşanabilirliğini geliştirici bir rol oynadığını göstermiştir. Kentsel tasarım çerçevesinde, bu çalışma aynı zamanda, bu alanlara karşı tutumların değişmesini ve de Türkiye'de yayaların yaya kaldırımlarında egemenlik duygularını arttırmak ve insan-yaya kaldırımı etkileşiminin sosyal yönlerinin de araştırılması gerektiğini önermektedir. Anahtar sözcükler, insan-çevre etkileşimi, yaya kaldırımları, egemenlik alanı, aktivite örüntüleri, kentsel tasarım. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TERRITORIAL SENSE IN SIDEWALKS: A CASE STUDY IN KUMRULAR STREET, ANKARA GÜLTAŞLI, Metehan Ms., Department of City and Regional Planning Supervisor: Sevin Osmay September 2002, 1 14 pages This thesis analyses the interaction between man and sidewalks through the concept of territoriality. In the thesis, it is hypothesized that problems concerning sidewalks are not only resulted from the poor physical conditions, but also from the weakness of the territorial sense of the users. To test this assumption, the research involves a case study in the sidewalks of Kumrular Street in the city of Ankara. Primary research objectives include the comparison of the level of territoriality in these two sidewalks and identification of attitudes of Turkish people towards sidewalks in general terms. In this sense, combined use of data collection methods such as interviews and systematic observations are used to obtain reliable information about the subject. The results of the research confirm that the physical attributes do not determine by themselves the success of sidewalks. This study demonstrates the constructive role of territoriality in the livability of the sidewalks. The study also suggests a change of attitude in urban design and a need to focus on the study of social aspects in sidewalk environments in order to increase pedestrian's territorial sense and improve the interaction between the sidewalks and people in Turkey.