Effect of cement type on concrete maturity
Çimento tipinin betonun olgunluğu üzerine etkileri
- Tez No: 119172
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TOKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: olgunluk, çimento tipi, hidratasyon ısısı, hidratasyon derecesi, dayanım kazanımı, basınç dayanım vı, maturity, cement type, heat of hydration, degree of hydration, strength development, compressive strength IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz ÇİMENTO TİPİNİN BETONUN OLGUNLUĞU ÜZERİNE ETKİLERİ Kasap, Özlem Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Tokyay Yardımcı Tez Yöneticisi: Dr. Lütfullah Turanlı Temmuz 2002, 96 sayfa Olgunluk, sıcaklık ve zamanın betonun özellikleri üzerindeki ortak etkisini gösteren bir kavramdır. Zaman ve sıcaklığın betonun dayanım kazanmasında etkili en önemli iki faktör olmasına dayanarak,“olgunluk metodu”yla betonun dayanımı tahmin edilebilir. 1940'lardan beri birçok olgunluk fonksiyonu önerilmiştir. Fakat bu fonksiyonların çoğu yalnızca normal portland çimentoları için test edilmiştir. Farklı çimentolar için olgunluk araştırmaları yetersizdir.Bu çalışmada bilinen olgunluk fonksiyonlarının farklı çimento tiplerine uygunlukları sınanmıştır ve farklı çimento tipleri için yeni olgunluk fonksiyonları oluşturulmaya çalışılmıştır. Çimento tipinin beton olgunluğu üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla dört farklı tipte çimento kullanılmıştır. Portland çimentosu, Portland kompoze çimento, sülfata dayanıklı çimento ve cüruflu çimento kullanılarak C20, C30 ve C40 sınıflarında betonlar üretilmiştir. Aynı çimento tiplerinin değişik yaşlardaki hidratasyon ışılan da tespit edilmiştir. Test sonuçlan Nurse-Saul ve eşdeğer yaş fonksiyonlarının farklı çimento tipleri için de uygulanabilir olduğunu göstermiştir. Yeni bir yöntem olarak eşdeğer yaş fonksiyonundaki görünür aktivasyon enerjisi kalorimetrik hidratasyon çalışmalarının sonucunda elde edilmiş olan hidratasyon derecesi ve hidratasyon hızı arasındaki ilişkiden bulunmuştur. Araştırma sonucunda önerilen yöntemin portland çimentolan, portland kompoze çimentolan ve sülfata dayanıklı çimentolar için oldukça uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF CEMENT TYPE ON CONCRETE MATURITY Kasap, Özlem M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Tokyay Co-supervisor: Dr. Lütfullah Turanlı July 2002, 96 pages Maturity is a concept that accounts for the combined effects of temperature and time on concrete properties. Depending on the fact that time and temperature are the two major factors that affect the strength development, concrete strength can be predicted by“maturity method”. Many maturity functions have been proposed since 1940's. However, most of the functions were tested only for ordinary portland cement. The investigations on maturity for different types of cements are inconclusive. mIn this study, the validity of the traditional maturity functions for different cement types was tested and new strength prediction formulas were tried to be established. In order to investigate the effect of cement type on concrete maturity, four types of cements were used. C20, C30 and C40 concrete classes were prepared from ordinary portland cement, portland composite cement, sulphate resisting cement and blast furnace slag cement. The heat of hydration of the cements were also determined at different ages. Test results revealed that Nurse-Saul maturity function and equivalent age maturity function were also applicable to other types of cements. As a new method, the apparent activation energy for equivalent age function was determined from the relation between degree of hydration and rate of hydration, which was obtained from the experimental calorimetric hydration studies. At the end of the investigation, it was found that the new proposed method is quite appropriate for portland cements, portland composite cements and sulphate resisting cements.