İnce agrega ve kür sıcaklığının beton olgunluğuna etkisi
Effects of fine aggregate type and curing temperature on maturity of concrete
  1. Tez No: 127357
  2. Yazar: MEHMET UĞUR TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER BEKİR TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Isıl işlem, Erken dayanım, Olgunluk, Concrete, Heat treatment, Early strength, Maturity
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
XI ÖZET Betonda kalıp sökme süresini belirlemek amacıyla çeşitli yöntemler kullanılarak betonun dayanımı hakkında fikir edinilir. Betonun dayanım gelişimini inceleyen bir teknik olarak, yapılardaki betonun hasarsız şekilde denetlenebilmesine olanak veren olgunluk yöntemi ve betona ısıl işlemlerle kazandırılan erken dayanımla 28 günlük standart dayanım arasında yüksek korelasyonlu bir ilişki kurarak 28 günlük potansiyel dayanımların tahmin edilmesine dayanan hızlandırılmış kür yöntemleri alternatif denetleme yöntemleri olarak kullanılabilmektedir. Bu çalışmada ısıl işlem uygulanan betonlarda 28 günlük potansiyel dayanımın erken tahmin edilebilmesi amacıyla etüvde kür yöntemi ile kazanılan erken dayanımlarla 28 günlük dayanımlar arasındaki ilişkiler regresyon denklemleri ile analiz edilmiş, başlangıç sıcaklıklarına göre kurulan olgunluk-dayanım ilişkileri ile bu tip betonlarda erken yaşlardaki dayanımının tahmin edilmesi amaçlanmıştır. İki farklı tip ince agrega ile 0.59 su-çimento oranı ve 10 cm sabit çökme değerinde üretilen küp beton numunelerine, beton kalıba konduktan sonra bir saat ön bekleme, kalıpla beraber 6 veya 18 saat 20, 40 ve 60 °C'deki etüvde kür, kalıptan sökülmüş olarak iki saat son bekleme aşamalarından oluşan kür uygulamaları sonunda ve 28. günde hasarsız deneylerden rezonans frekansı ve ultrases hızı, hasarlı deneylerden küp basınç dayanımı deneyleri uygulanarak beton özeliklerine hızlandırılmış kür sıcaklığı ve ince agrega cinsinin etkileri belirlenmiştir. Deneysel veriler irdelenerek başlangıçtaki kür sıcaklığı arttıkça erken dayanım kazanımının arttığı ancak 28 günlük dayanımların azaldığı, bu etkinin kırmataş kumu ile üretilen numunelerde daha belirgin olduğu, etüvde kür ve olgunluk yöntemleri kullanılarak ısıl işlem uygulanan betonların dayanımlarının oldukça düşük hata payları ile tahmin edilebileceği, hasarsız deneylerden ultrases hızı deneyinin beton kalitesinin belirlenmesinde güvenilir sonuçlar verdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Xll SUMMARY To determine the stripping deadline in concrete various methods are used to estimate concrete strength. Maturity method as a technique that examines the strength development of concrete, which gives user a possibility to control the concrete on structures non-destructively and accelerated curing methods which are based on estimating the 28 day potential strength by correlating the early strength gained with assistance of heat treatments and standart 28th day strength can be used as alternative control methods. The object of this study is to estimate the 28th day potential strength of concretes exposed to thermal processes by analyzing the early strength gained with assistance of cabinet cure and standart 28th day strength with regression equations, and to estimate the strength of concrete at early ages with strength-maturity relations at different beginning temperatures. By applying ultrasound velocity and compressive strength tests at the end of cure regimes which consist of 1 hour preheating time, 6 or 1 8 hours cabinet cure in 20, 40 and 60 °C temperature, 2 hour last waiting time and 28 day on 15 cm concrete cubes prepared for two different types of fine aggregate with water-cement ratio of 0.59 and constant slump with 10 cm, effect of curing temperature and fine aggregate type on concrete properties determined. Analyzing the experimental datas, it's concluded that early strength development is proportional to curing temperature but high curing temperature at early age affects 28 day strength negative, these effects are more clear in concretes produced with crushed stone fine aggregate, strength of concretes exposed to heat treatments can be estimated by cabinet cure and maturity methods by little error margins, ultrasound velocity test, which is a non-destructive test method had given reliable results to determine the quality of concrete.