Obtaining inundation maps by GIS and hydrologic-hydraulic model integration
CBS ve hidrolojik-hidrolik model ategrasyonu ile taşkın haritaları elde edilmesi
  1. Tez No: 119183
  2. Yazar: BURAK TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURÜNNİSA USUL, YRD. DOÇ. DR. ZÜHAL AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taşkın, Hidrolojik Model, Hidrolik Model, MIKE 11 NAM, MKE 11 HD, CBS, MKE 11 GIS, Taşkın Haritaları, ArcView, Arc/Mb vı, Flood, Hydrologic Model, Hydraulic Model, MIKE 11 NAM, MIKE 11 HD, MIKE 1 1 GIS, Inundation Maps, GIS, ArcView, Arc/Info IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
öz CBS VE HİDROLOJİK - HİDROLİK MODEL ENTEGRASYONU İLE TAŞKIN HARİTALARI ELDE EDİLMESİ TURAN, Burak Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bolumu Tez Danışmanı: Doç. Dr. Nurünnisa USUL Yardımcı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Zuhal AKYÜREK Temmuz 2002, 140 sayfa Bartın Havzasının alt havzalarından biri olan Ulus Havzası, Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesinde yer almaktadır. Bölgede yaşanan taşkınlar, yıllardır meydana gelen en önemli doğal felaketlerdendir. Dolayısıyla, bu havza detaylı bir çalışma için pilot alan olarak seçilmiştir. Su yollan etrafında şeddelerin olmayışı ve nehir yataklarının çevre halkı tarafından bilinçsizce değiştirilmesi havzada geniş çaplı zararlar meydana getiren büyük taşkınların oluşmasına sebebiyet vermiştir. Klasik yöntemlerle yapılan taşkın analizleri kamu ve özel sektör elemanları tarafından günümüzde de halen kullanılmaktadır. Ancak bu yöntemlere Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS) entegre edilmesi, çalışmaları hem daha kapsamlı yapmakta hem daha fazla deneme-sınama yapma imkanı vermekte, hem de teknik eğitimli olmayan insanlara sonuçların daha anlaşılır ve görsel olarak ifade edilebilir hale getirilmesini sağlamaktadır. Bu amaçla, CBS ile MKE 11 modelleme sistemi modüllerinin entegrasyonu gerçekleştirilmiştir. Havzaya ait karakteristiklerin elde edilmesi için ArcView, Arc/Info programlarından yararlanılmıştır. Hidrolojik çalışmalarda MKE 11 NAM yağış-akış modülü kullanılmıştır. Bu modül MKE 11 HD modülündekullanılan sınır şartlarını hazırlamak için çalıştırılmıştır. MKE 11 NAM modülü sonuçlarıyla gözlenmiş taşkın olaylarının meydana getireceği su derinliklerini belirlemek için MKE 11 HD modülü kullanılmıştır. Daha sonra MKE 11 GIS ve MKE 11 HD modüllerinin entegrasyonu ile 1991 taşkını, 25, 50 ve 100 yıllık taşkın olayları için taşkın haritaları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OBTAINING INUNDATION MAPS BY GIS AND HYDROLOGIC - HYDRAULIC MODEL INTEGRATION TURAN, Burak M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc Prof. Dr. Nurfinnisa USUL Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zuhal AKYÜREK July 2002, 140 pages Ulus Basin, a subbasin of Bartın Basin, is in the West Black Sea Region of Turkey. Floods for many years have been the most important natural disasters in this region, therefore Ulus Basin is selected as a pilot study area. The lack of levees around the river and the change of the river bed by the villagers unconciously, resulted in big flood events in the basin, causing large damages in the area. While analyzing flood events, classical methods are still being used by government and private organizations. But, the integration of Geographic Information Systems (GIS) with these methods, not only makes the study more extensive but also gives the advantage of making more trials and presenting the results in more understandable way to the non-technical people. This aim is achieved with the integration of GIS and MIKE 11 modeling system modules in this thesis. To obtain the basin characteristics ArcView and Arc/Info GIS tools are utilized. For the hydrologic studies MIKE 1 1 NAM rainfall - runoff module is used. This module is run to prepare input for the boundary conditions of MIKE 11 HD module. The iiiMIKE 1 1 HD module is used to determine the water levels for the observed flood events with MIKE 11 NAM module results. Then, with the integration of HD module with MIKE 11 GIS the innundation maps are obtained for 1991 flood, and 25 yr, 50 yr and 100 yr flood events seperately.