Implementation of the ISO 9001 quality assurance system in architectural firms; A case study: PROKON Ltd.
Mimarlık firmalarında ISO 9001 kalite güvence sistemi uygulamaları; Örnek çalışma: PROKON Ltd.
- Tez No: 119182
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. VUSLAT DEMİRÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: ISO 9001, quality assurance system, quality system, architectural interpretation, customer satisfaction. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz MİMARLIK FİRMALARINDA ISO 9001 KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ UYGULAMALARI; ÖRNEK ÇALIŞMA : PROKON Ltd. Yücel, Tuba Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi : Vuslat Demirçay, M.Arch., Ph.D., Öğretim Görevlisi, Mimarlık Fakültesi Haziran 2002, 113 sayfa Mimarlık firmaları, ISO 9001 Kalite Güvence Sistemini kurma ve uygulamada zorluklar ile karşılaşılmakta ve kendi tasarım proseslerine uygun kalite sistemini geliştirmek için büyük çaba harcamaktadırlar. Karşılaşılan zorluklar bu standardın daha çok üretim sektörüne hitap ettiğini düşündürmekte ve firmaları uygulamaktan vazgeçirmektedir. Bu çalışmada, ISO 9001 standardının maddelerine mimari bir yorum getirilmeye çalışılmıştır. Bunun için kullanılan yöntem, standardın maddelerine çeşitli firmaların getirdiği farklı yaklaşımların ve -uygulamaların araştırılmasıdır. Böylelikle mimarlık firmalarında kalite sistemi ile ilgili genel aktiviteleri tanımlayan çeşitli örneklere ulaşmak mümkün olmuştur. Bu çalışma özellikle 'tasarım kontrolü' maddesi üzerine yoğunlaşmış ve standardın bu konudaki gereklilikleri mimarlık firmalarındaki işleyişe uygun olarak detaylandırılmıştır. Bir mimarlık firmasında yapılan çalışmalar, kalite sisteminin nasıl kurulduğuna dair bir örnek teşkil etmesi amacıyla incelenmiştir. Aynı zamanda standardın birbiriyle karıştırılan veya yanlış yorumlamalara neden olan maddeleri de araştırılmıştır. Bu çalışmada mimarlık firmalarının da diğer tüm servis sektörleri gibi kendi kaliteanlayışlarını geliştirmeleri gerektiği gözlenmiştir. ISO 9001 standardı üretim sektörüne servis sektöründen daha fazla hitap etmektedir, ancak öngördüğü şartlar bakımından mimari firmaların da kendi kalite sistemlerini kurmalarını sağlayacak bir şablon olduğu $onucuna varılmıştır. Bu sistemle mimari tasarım prosesinde bir kontrol mekanizması zorunluluğu getirilmekte, bu da kalite seviyesinin ve müşteri memnuniyetinin devamlılığını sağlamaktadır. Anahtar Kelimeler. ISO 9001, kalite güvence sistemi, kalite sistemi, mimari yorum, müşteri memnuniyeti. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF THE ISO 9001 QUALITY ASSURANCE SYSTEM IN ARCHITECTURAL FIRMS; A CASE STUDY : PROKON Ltd. Yücel, Tuba M.Sc, Department of Architecture Supervisor : Vuslat Demirçay, M. Arch, Ph. D.; Instructor, Department of Architecture June 2002, 113 pages Application of the ISO 9001 Quality Assurance System to architectural firms has always been a hard and long term process. These firms have been devoting extensive effort to develop quality system as an integral part of their design process. Difficulties faced during the establishment of a quality system discouraged these firms from implementing the standard. This thesis presents the results of an architectural interpretation of the ISO 9001 standard, item by item. The method used in this thesis is investigation of different approaches and implementations of the standard items. With this method, it has been possible to reach patterns that could describe the general activities associated with the quality system in architectural firms. This thesis specifically concentrates on 'design control' and details the requirements of the standard regarding this item in accordance with the operations of architectural firms. A real life case of a company was studied as an example for a quality system establishment process. The standard requirements that tend to be confused with others, or be misinterpreted were also investigated. It was observed iiithat architectural organizations need to develop their own quality understanding like all other service sectors. This study concludes that although the ISO 9001 primarily addresses the manufacturing industry more than service sector, the set of principles in the ISO 9001 form a template on which architectural organizations can base their unique quality systems. The standard brings the obligation of a control mechanism in the design process and that provides the continuity of quality level and customer satisfaction.