An Assessment of on-line collaboration: A case study of an on-line graduate course
Çevrimiçi ortamda birlikte öğrenme ve birlikte çalışmaya yönelik değerlendirme: Çevrimiçi ortamda verilen bir yüksek lisans dersi için durum çalışması
- Tez No: 119207
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevrim içi birlikte öğrenme ve birlikte çalışma, Çevrim içi Kubaşık Öğrenme, öğrenme Yönetim Sistemi, Online Collaborative Learning, On-line Collaboration, Learning Management System, Online Graduate Program m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
"7^ii?zo9- oz ÇEVRİM İÇİ ORTAMDA BİRLİKTE ÖĞRENME VE BİRLİKTE ÇALIŞMAYA YÖNELİK DEĞERLENDİRME: ÇEVRİM İÇİ ORTAMDA VERİLEN BÎR YÜKSEK LİSANS DERSİ İÇİN DURUM ÇALIŞMASI Hoşver, Fatma Cemile Master, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Asst. Prof. Dr. Soner Yıldırım Eylül 2002, 136 sayfa Bu tezin amacı, bir uzaktan eğitim programında verilmekte olan bir yüksek lisans dersinde kullanılan öğrenme yönetim sisteminin, çevrim içi ortamda birlikte öğrenme ve birlikte çalışma anlamında etkinliğinin araştırılmasıdır. Bu çalışma, ilgili derste, birlikte öğrenme ve birlikte çalışmanın nasıl yapıldığı, öğrencilerin kullanılan öğrenme yönetim sisteminin birlikte öğrenme ve birlikte çalışmalarındaki etkinliği üzerine algılarını, çevrim içi ortamda birlikte öğrenme ve birlikte çalışmayı etkileyen faktörleri, yine çevrim içi, ortamda birlikte öğrenme ve çalışmay adayalı bir dersteki öğretmenin rolü üzerine öğrencilerin algılarını ortaya çıkarmaktadır. Araştırmaya, 16 öğrenci, bir öğretmen ve 1 asistan iştirak etmiştir. Nicel ve nitel araştırma teknikleri uygulanmış ve elde edilen sayısal ve sözel sonuçlar çalışmanın sonunda verilmiştir. Bulgular, öğretmen ve öğrencilere, çevrim içi ortamda birlikte öğrenme ve çalışmaya dayalı bir derste dikkat edilmesi gereken unsurlar konusunda öneriler içermektedir. Bununla birlikte, kullanılan öğrenme yönetim sistemine eklenmesi halinde çevrim içi ortamda birlikte öğrenme ve birlikte çalışmanın etkinliğini artıracak yeni fonksiyonlar ve böyle bir derste öğretmenin rolüne ilişkin bulgular sunulmuştur. ivr
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ASSESSMENT OF ON-LINE COLLABORATION: A CASE STUDY OF AN ON-LINE GRADUATE COURSE Hoşver, Fatma Cemile M.S., Department of Computer Education and Instructional Technologies Supervisor: Asst. Prof. Dr. Soner Yıldırım September 2002, 136 pages The purpose of the study was to investigate the effectiveness of a learning management system on on-line collaboration in a graduate course offered through the means of distance learning. The study explored the nature of collaboration, the perceptions of students on the effectiveness of the tool on on-line collaboration, the factors contributing to the effective peer interaction among students and the role of the instructor as perceived by the students in the on-line course. The study used data from 16 graduate students, the instructor and the assistant. For this research, descriptive study was carried out and both qualitative and quantitative results were given at the end of the study. The findings involve the recommendations for teachers and learners to be successful in on-line collaborative learning environment The study also provides guidelines for the design, development, improvement, and evaluation of learning management systems by means of on-line collaboration.