Cyclic loading of parts in a flexible manufacturing cell
Bir esnek imalat hücresine parçaların döngüsel yüklenmesi
- Tez No: 119212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KAYALIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Robotik hücre, döngüsel çizelgeleme, esnek imalat sistemleri iv, Robotic cell, cyclic scheduling, flexible manufacturing cell m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
öz BÎR ESNEK İMALAT HÜCRESİNE PARÇALARIN DÖNGÜSEL YÜKLENMESİ Çorbacıoğlu, Umut Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sinan Kayalıgil Eylül 2002, 87 sayfa Bu tezde tek tip parça üreten bir esnek imalat hücresinde döngüsel çizelgeleme problemini ele aldık. Hücredeki tüm malzeme transfer işlemleri çizgisel bir hat üzerinde ilerleyen otomatik taşıyıcı tarafından yapılmaktadır. Parçalar mak inalarda işlenmeden önce makinaya özel bağlama aparatlarına sabitlenmekte dir. Parçalar işlendikten sonra bağlama aparatlarından sökülür. Bir operatör parçaların aparatlara sabitlenip sökülmesinden sorumludur. Hücrenin üretkenliği taşıyıcı, operatör ve aparatların çizelgelenmesine dayanır. Taşıyıcının belli bir hareket sırasını tekrarladığı döngüsel çizelgeler, hücrenin otomasyon seviyesin den dolayı yüzünden tercih edilmektedir. İş bitimi süresini minimize etmek için iki matematiksel programlama modeli geliştirdik. İlk modelde taşıyıcının boş hareketlerinin anında gerçekleştiği varsayılmıştır, ikinci modelde bu varsayım kaldırılmıştır. Son olarak, sezgisel bir çözüm algoritması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CYCLIC LOADING OF PARTS IN A FLEXIBLE MANUFACTURING CELL Çorbacıoğlu, Umut M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sinan Kayahgil September 2002, 87 pages In this thesis we study the identical parts cyclic scheduling problem in a flexible manufacturing cell. All material handling activities within the cell are performed by a stacker (AGV), which moves on a linear track. Parts must be fixtured on machine specific fixtures for processing. After the processing is finished, parts are defixtured. An operator is responsible for fixturing/defixturing operations. Productivity of the cell depends on scheduling of the AGV, the operator and the fixtures. Cyclic schedules where the robot repetitively performs a short se quence of moves are desirable due to the high automation level. We develop two mathematical programming models to minimize the makespan of a batch of jobs. In the first model, we assume instantaneous empty moves of the AGV. In the second model, we lift that assumption. Finally, we propose a practical heuristic algorithm for the problem.