Brushless dc motor position control for a control actuation system
Kanat tahrik sistemi için fırçasız dc motor pozisyon kontrolü
- Tez No: 119213
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Brushless DC Motor, Position Control, Motor Driver, Current Control, Torque Control, TMS320C31 DSP 111
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
öz KANAT TAHRİK SİSTEMİ İÇİN FIRÇASIZ DC MOTOR POZİSYON KONTROLÜ Yılmazkoçlar, Ali Yüksek Lisans, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Tez yöneticisi: Prof. Dr. Muammer ERMİŞ Eylül 2002, 174 sayfa Bu tezde fırçasız doğru akım motoru pozisyon kontrol sistemi tasarlanmış ve uygulanmıştır. Fırçasız doğru akım motorları güdümlü füzelerin kanat tahrik sistemlerinde yaygın olarak kullanılırlar. Kanat tahrik sistemi kontrol kanatçıkları türündeki aerodinamik kontrol yüzeylerinin hareketini kontrol ederek füzenin istenilen hedefe yönelmesini sağlar. İlk önce motor torkunu kontrol eden bir motor sürücüsü tasarlanmış ve üretilmiştir. Sürücü motor torku kontrolünü motor akımını kontrol ederek gerçekleştirir, çünkü kalıcı mıknatıslı motorlarda motor torku akım ile doğrudan orantılıdır Akım kontrolünün sağlanabildiği deneysel sonuçlarla ispatlanmıştır. Sonra dış kontrol döngüsü olarak görev yapmak üzere bir pozisyon denetçisi tasarlanmıştır. Kontrol algoritmasını çalıştırmak ve kullanıcı bilgisayarı ile iletişimi sağlamak gibi amaçlar için TMS320C31 sayısal sinyal işleyici tabanlı bir elektronik kart üretilmiştir. Pozisyon kontrolü performansını kolaylıkla test edebilmek için bir kullanıcı arayüz programı hazırlanmıştır. Pozisyon kontrolünün sağlanabildiği deneysel sonuçlarla ispatlanmıştır. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BRUSHLESS DC MOTOR POSITION CONTROL FOR A CONTROL ACTUATION SYSTEM Yılmazkoçlar, Ali M.S., Department of Electrical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Muammer ERMİŞ September 2002, 174 pages In this thesis, position control system for a brushless dc motor is designed and implemented. Brushless dc motors are widely used in Control Actuation Systems of guided missiles. Control Actuation System provides the missile to follow the desired path by controlling the movements of aerodynamic surfaces such as control canards. First, a motor drive is designed and implemented to control the motor torque. The motor driver controls the motor torque by controlling the motor current since the torque is proportional to current in a permanent magnet motor. Performance of the current controller is verified experimentally. A position controller is then designed to function as an outer control loop. A TMS320C3 1 DSP based electronic card is constructed to implement the control algorithm and perform some other tasks such as communication with the user PC. A user interface program is provided for easy performance testing of the position control system. Performance of the position control system is also verified by experiments.