Flow measurements in sloping rectangular channels with free overfall
Serbest düşülü eğimli dikdörtgen kesitli kanallarda akım ölçümleri
- Tez No: 119228
- Danışmanlar: DR. ŞAHNAZ TİĞREK, PROF. DR. A. METİN GER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düşü Akım Derinliği, Serbest Düşü, Debi Ölçümü rv, Brink Depth, Free Overfall, Discharge Measurement in
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
öz SERBEST DÜŞÜLÜ EĞİMLİ DİKDÖRTGEN KESİTLİ KANALLARDA AKIM ÖLÇÜMLERİ TURAN, Çağrı Kuşçu Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Şahnaz TİĞREK Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Metin GER Aralık 2002, 63 sayfa Nehir rejimi, kritik rejim ve sel rejiminin serbest düşülerdeki davranış biçimi su yapılan tasarımı için değerli olabilecek bilgi elde etmek amacıyla deneysel olarak incelenmiştir. Düşü akım derinliği ile kanal taban eğimi ve normal derinlik arasındaki ilişkiler tayin edilmiştir. Bu ilişkilerin ölçülmesi için beş ampirik denklem oluşturulmuştur. Bu denklemlerin debi ölçümünde kullanıldıklarındaki doğrulukları karşılaştırılmıştır. İki denklem düşü akım derinliği ve kanal taban eğimi bilgisiyle pratik ve yeterli doğrulukta sonuçlar vermiştir. Diğer iki denklem ise düşü akım derinliği yanında kanal taban eğimi ve pürüzlülük bilgilerini kullanarak daha doğru sonuçlar vermiştir. Başka bir denklem ise düşü akım derinliği ile normal derinlik bilgilerini kullanarak debi hesaplanmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLOW MEASUREMENTS IN SLOPING RECTANGULAR CHANNELS WITH FREE OVERFALL TURAN, Çağrı Kuşçu M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Dr. Şahnaz Tİ?REK Co-Supervisor: Prof. Dr, A. Metin GER December 2002, 63 pages The characteristics of the subcritical, critical and supercritical flows at the free overfall are studied experimentally to obtain information that would be valuable to the design of hydraulic structures. The relationships between the brink depth to channel bed slope and normal depth are determined. Five empirical equations are proposed for calculating these relationships. The accuracy of the equations when used for flow measurement are compared. Two relationships in which the effects of slope and roughness are aggregated, provides a useful estimate of channel discharge if only the brink depth and the channel slope is known. If the brink depth, bed roughness and slope are known then other two relationships can be used to calculate channel discharge with greater accuracy. If the brink depth and normal depth are known then another equation can be used to calculate discharge.