Effect of roughness on flow measurements in sloping rectangular channels with free overfall
Serbest düşülü eğimli dikdörtgen kesitli kanatlarda yüzey pürüzlülüğün akım ölçümlerine etkisi
  1. Tez No: 153496
  2. Yazar: CAN ERSEN FIRAT
  3. Danışmanlar: DR. ŞAHNAZ TİĞREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düşü Alam Derinliği, Serbest Düşü, Debi Ölçümü, Pürüzlüklük iv, Brink Depth, End Depth, Free Overfall, Discharge Measurement, Roughness m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
oz SERBEST DÜŞÜLÜ EĞİMLİ DİKDÖRTGEN KESİTLİ KANALLARDA YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜN AKIM ÖLÇÜMLERİNE ETKİSİ FIRAT, Can Ersen Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Şahnaz TÎĞREK Şubat 2004, 68 sayfa Nehir rejimi, kritik rejim ve sel rejiminin dikdörtgen kesitli kanallardaki serbest düşülerdeki davranış biçimi, düşü akım derinliği ve debi arasındaki ilişkiyi elde edebilmek için deneysel olarak incelenmiştir. Düşü akım derinliği, uniform alam derinliği, kanal taban eğimi ve yatak pürüzlülüğü arasındaki ilişkileri tayin edebilmek için geniş bir veri gamında değişen eğimler ve iki farklı taban pürüzlülük değeri için veriler toplanmıştır. Düşü alam derinliği, kanal taban eğimi ve pürüzlülük bilgileri kullanılarak kanal debisinin bulunabileceği bir eşitlik önerilmiştir. Ayrıca sadace düşü alam derinliği ve uniform akım derinliğinden deneme yanılma yoluyla akımın hesaplanabileceği bir alternatif çözüm de önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF ROUGHNESS ON FLOW MEASUREMENTS IN SLOPING RECTANGULAR CHANNELS WITH FREE OVERFALL FIRAT, Can Ersen M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Dr. Şahnaz Tİ?REK February 2004, 68 pages The characteristics of the subcritical, critical and supercritical flows at the rectangular free overfall were studied experimentally to obtain a relation between the brink depth and the flow rate. A series of experiments were conducted in a tilting flume with wide range of flow rate and two bed roughness in order to find the relationship between the brink depth, normal depth, channel bed slope and bed roughnesses. An equation was proposed to calculate the flow rate if only the brink depth, roughness, and channel bed slope are known. An alternate iterative solution was o ffered toe alculate d ischarges i f t he b rink d epth a nd u niform flow d epth a re known.