Rocket nozzle design and optimization
Roket nozul tasarımı ve optimizasyonu
  1. Tez No: 119229
  2. Yazar: BAŞAR SEÇKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞEVKET ÜÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Roket, Nozul, Aksisimetrik, Rao, Optimizasyon, Şok Yakalama IV, Rocket, Nozzle, Axisymmetric, Rao, Optimization, Shock Capturing m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
öz ROKET NOZUL TASARIMI VE OPTIMIZASYONU SEÇKİN, Başar Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet Ş. ÜÇER Ocak 2003, 142 sayfa İdeal nozul kontum ve optimize edilmiş Rao tipi kontur tasarlayabilen NCDT2 (Nozul Kontum Tasarım Aracı) oluşturulmuştur. Nozul iç profili gerekli olan geometrik ve ortam şartlarında maksimum itki elde edecek şekilde optimize edilebilir. Sonuçlar değişken geometrik parametreler (örnek olarak; nozul boyu, ıraksama açısı, genişleme konturunun yarıçapı, vs.) için tartışılmıştır. Değişik“D”noktası seçimlerine göre spesifik koşullar için optimize edilmiş nozul aileleri oluşturulmuştur. Bütün uçuş için en uygun nozulu seçme metodu tartışılmıştır. Karakteristikler metodunu kullanan bir analiz programı oluşturulmuştur. Bu program direkt ilerleme metodu kullanarak 2 boyutlu aksisimetrik, irrotasyonel, sabit zamanlı akışları çözer ve şok yakalayabilir. Çözücüyü doğrulamak amacıyla örnek düzenler çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROCKET NOZZLE DESIGN AND OPTIMIZATION SEÇKİN, Başar M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Ş. ÜÇER January 2003, 142 pages NCDT2 (Nozzle Contour Design Tool), which is capable of designing the ideal nozzle contour and Rao type optimized contour, is developed. Nozzle internal profile can be optimized for maximum thrust for required geometric criteria and ambient conditions. The results with respect to varying geometric parameters (such as nozzle length, divergence angle, radius of curvature of expansion contour, etc.) are discussed. Optimum nozzle families are created for specified condition with respect to different selections of point“D”. A method for selecting best configuration for overall flight is discussed. An analysis program, which uses the method of characteristics for the solution, is developed. The program solves 2-D axisymmetric, irrotational, steady flow using direct marching technique and is capable of capturing shock. Test cases are solved for validation.